ΚΘΒΕ: Με καινοτόμο ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο και πολλές νέες παραγωγές το πρόγραμμα της νέας θεατρικής σεζόν

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσίασε τον Καλλιτεχνικό Προγραμματισμό 2024-2025, σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου στο Φουαγιέ Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών με σύνθημα το «θέατρο παντού». Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της ερχόμενης σεζόν περιλαμβάνει σχεδόν δεκαπέντε νέες παραγωγές, αλλά και παραστάσεις της περασμένης χρονιάς που αγαπήθηκαν από το κοινό.

Η κα Γιάννα Καρύμπαλη – Τσίπτσιου, Πρόεδρος ΔΣ του ΚΘΒΕ,  καλωσόρισε,  εκ μέρους όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, τους δημοσιογράφους δηλώνοντας: «To ΚΘΒΕ,  μετά από ένα εξαιρετικά επιτυχημένο θεατρικά καλοκαίρι, προγραμματίζει πυρετωδώς το καλλιτεχνικό ρεπερτόριο της θεατρικής περιόδου 2024-2025, δίνοντας παράλληλα βαρύτητα στην οργάνωση θεατρικών εργαστηρίων, στην επέκταση των διεθνών δραστηριοτήτων του, στην ενίσχυση της συνεργασίας του με θεατρικούς και λοιπούς πολιτιστικούς οργανισμούς, με πανεπιστήμια, με το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με Δήμους και ιδίως με το Δήμο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των 59ων Δημητρίων, και στην αξιοποίηση των  προσφερόμενων ευκαιριών από προγράμματα ΕΣΠΑ.»

ΚΘΒΕ: Με καινοτόμο ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο και πολλές νέες παραγωγές το πρόγραμμα της νέας θεατρικής σεζόν

Ο Αστέριος Πελτέκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ, παίρνοντας το λόγο, τόνισε: «Το ΚΘΒΕ πηγαίνει το «ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΤΟΥ» εντός, εκτός και πέραν των «τειχών» του, «ανοίγοντας» τους ορίζοντές του με ένα πλουραλιστικό ρεπερτόριο, ελληνικό και ξένο, με νέες παραγωγές, αλλά και με παραστάσεις που αγαπήθηκαν και επανέρχονται. Ταυτόχρονα, διευρύνει το κοινό του κι απευθύνεται σε κάθε ηλικιακή ή κοινωνική ομάδα θεατών αλλά και στη διεθνή θεατρική κοινότητα. Στόχος μας είναι η συμμετοχή όλων σε μια από κοινού προσπάθεια ανάδειξης των παραμέτρων της θεατρικής τέχνης που, εκτός από τον ψυχαγωγικό του χαρακτήρα, αποτελεί σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και συμβάλλει στην καλλιέργεια της πολιτισμικής μας ταυτότητας. «ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΤΟΥ» με πρωτοβουλίες ενίσχυσης δεσμών, επέκτασης συνεργασιών, συμπαραγωγών με άλλα θέατρα αλλά και με ακαδημαϊκές κοινότητες, πολιτιστικούς φορείς και οργανισμούς. Μέσω της «συνάντησης» διαφορετικών απόψεων και συν-δημιουργίας εστιάζουμε στην ουσία του θεάτρου, στη διάνοιξη νέων δρόμων σκέψης για ένα θέατρο κοινωνικό και οικουμενικό, ένα θέατρο που σέβεται την ιστορία του και προχωράει μπροστά με το βλέμμα στον ορίζοντα».

Στην ευχάριστη θέση να τονίσει για μία ακόμη χρονιά ότι «το ΚΘΒΕ δεν οφείλει ούτε ένα ευρώ σε κανέναν», βρέθηκε η Διοικητική-Οικονομική Διευθύντρια Κωνσταντία Παπαποστόλου. «Βάζοντας ως αφετηρία τις δύο χρονιές του Covid που είχαμε 400.000 – 500.000 ευρώ έσοδα ετησίως, καταφέραμε το 2023 να κλείσουμε με 2.200.000 ευρώ έσοδα από εισιτήρια», είπε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι το 2024 θα κλείσει με περισσότερα από 2.300.000 ευρώ έσοδα, ενώ για το 2025 στοχεύει ο Οργανισμός τα 2.500.000 ευρώ.

Όσον αφορά στα έξοδα, θύμισε το μνημόνιο που έχει υπογραφεί με το Υπουργείο Πολιτισμού, όρος του οποίου είναι ότι δεν θα πρέπει το ΚΘΒΕ να ξεφύγει από τον προϋπολογισμό του 2024. «Με εξαίρεση τη μισθοδοσία που είναι το 65%-67% του προϋπολογισμού, λόγω του ότι από το νόμο το θέατρο απασχολεί μονίμως εκατό ηθοποιούς που αυξάνονται τη θερινή περίοδο, το υπόλοιπο που μένει για τα έξοδα των καλλιτεχνικών παραγωγών και για τη συντήρηση των έξι χώρων που έχει στην ευθύνη του το Κρατικό Θέατρο (σ.σ. έκτος χώρος είναι το κτήριο εργαστηρίων στη Ραιδεστό), με συνεχείς ανάγκες επέμβασης και επισκευών, τα υπόλοιπα των εξόδων ίσα – ίσα φτάνουν για να μπορέσει να ανταποκριθεί σ’ αυτήν την ανάγκη, με πολλή περίσκεψη και πολλή οικονομία», κατέληξε η κ. Παπαποστόλου.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της νέας θεατρικής σεζόν

Όσον αφορά στις νέες παραγωγές του 2024-2025, στο Βασιλικό Θέατρο θα ανέβει από τον Μάρτιο του 2025 η «Θελεστίνα» του Φερνάντο ντε Ρόχας, σε σκηνοθεσία- απόδοση κειμένου του Αστέριου Πελτέκη. Στην παιδική σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου, τον Ιανουάριο αναμένεται η «Πολυξένη» της Στέλλας Μιχαηλίδου.

Στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στις 8 Νοεμβρίου κάνει πρεμιέρα ο «Δον Κάρλος» του Φρίντριχ Σίλλερ σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα και διασκευή- δραματουργική & σκηνική επεξεργασία, μετάφραση και σκηνοθεσία του Γιάννη Χουβαρδά, ενώ στην αρχή του νέου έτους αναμένεται η παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ σε μετάφραση Διονύση Καψάλη και σκηνοθεσία – χορογραφία- σκηνικά του Κωνσταντίνου Ρήγου.

Οι «Ανατροπές της νύχτας» του Χριστόφορου Χριστοφή σε σκηνοθεσία Χάρη Πεχλιβανίδη κάνουν πρεμιέρα τον ερχόμενο Γενάρη στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, όπως και το «Πες μου μια λέξη» (Give me your answer) του Μπράιαν Φρίελ σε μετάφραση Έλενας Λαναρά και σκηνοθεσία Ευδόκιμου Τσολακίδη τον Φεβρουάριο του 2025.

Με μουσική του Μανώλη Χιώτη θα «πλημμυρίσει» η Σκηνή Σωκράτης Καραντινός της Μονής Λαζαριστών από τα μέσα του ερχόμενου Νοέμβρη, με ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο για τον σπουδαίο συνθέτη, με τίτλο «MANOLIS / καρδιά σε τέσσερις χορδές», σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη και κείμενο της ίδιας και του Άρη Ασπρούλη. Στον ίδιο χώρο από τον Μάρτιο του ’25 θα ανέβει το «Έγκλημα και τιμωρία» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, σε θεατρική διασκευή Θανάση Τριαρίδη και σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη. Εκεί θα ανέβει και η παράσταση της εφηβικής σκηνής, το «#letsparty» του Στέλιου Χατζηαδαμίδη.

Το Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών θα φιλοξενήσει από τον Νοέμβριο την παράσταση «Η αγάπη άργησε μια μέρα» της Λιλής Ζωγράφου σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι και διασκευή -δραματουργική επεξεργασία του ιδίου και της Ροδής Στεφανίδου. Θα ακολουθήσει τον Ιανουάριο «Ο γυρισμός» του Χάρολντ Πίντερ σε μετάφραση Χριστίνας Μπάμπου – Παγκουρέλη και σκηνοθεσία: Πέρη Μιχαηλίδη. Τον Μάρτιο του 2025 στον ίδιο χώρο θα ανέβει η «Ξανθιά Φράουλα» (Bionda Fragola) του Μίνο Μπελέι σε μετάφραση και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ρήγα. Τέλος, στα …προσεχώς περιλαβάνεται η παράσταση «Όταν χαμήλωσε ο ουρανός» του Μιχαήλ Άνθη σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη.

Στο μεταξύ, άμεσα ξεκινούν παραστάσεις που κέρδισαν το θεατρικό κοινό την προηγούμενη χρονιά, όπως «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν», «Βίρα τις άγκυρες», «Πήρε τη ζωή της στα χέρια της», «Προσδοκώ», «Ρωμαίος και Αννέτα» και «Fake Newsical. Παρ@μυθομπερδέματα!».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ- ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος