Mε γεωθερμία θέρμανση και ψύξη σε δημοτικά κτήρια των Γρεβενών

Συνεχίζονται με επιτυχία οι εργασίες γεωτρήσεων στον δήμο Γρεβενών για την χρήση της γεωθερμίας στα δημοτικά κτήρια, με στόχο την μείωση του ενεργειακού κόστους και του αποτυπώματος άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μάκης Νασιάδης, από τα Γρεβενά μεταφέρει την εικόνα του μέλλοντος.

Από τις πρώτες πόλεις στην Ευρώπη, αν όχι η πρώτη σε ποσοστό χρήσης αβαθούς γεωθερμίας ανά δημοτικό κτήριο και κάτοικο, τονίζει ο Χρήστος Τριγώνης, αντιδήμαρχος τεχνικών έργων του Δήμου Γρεβενών. Σε εξέλιξη βρίσκεται το 4ο έργο του δήμου, μετά την εγκατάσταση συστήματος γεωθερμίας στο ΕΠΑΛ, το γυμναστήριο και το κολυμβητήριο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο.   

Ο κ. Τριγώνης, εξηγεί ότι πρόκειται για ακόμη ένα έργο αβαθούς γεωθερμίας, για θέρμανση και ψύξη των κτηρίων, που προσφέρει τεράστια εξοικονόμηση σε ενέργεια και οικονομικούς πόρους.

Mε γεωθερμία θέρμανση και ψύξη σε δημοτικά κτήρια των Γρεβενών

Η αβαθής γεωθερμία, αφορά γεώτρηση που εκμεταλλεύεται την θερμοκρασία του υπόγειου ύδατος από τους 16 βαθμούς πηγαίνει στους 40 και ζεσταίνει τα κτήρια.

Η περιστολή των εξόδων είναι σημαντική, ενδεικτικά στο γυμναστήριο ένα χώρο γύρω στα 1000 τ.μ. υπάρχει εξοικονόμηση της τάξεως του 70%.  

Το νέο έργο ξεκίνησε σήμερα με τρείς γεωτρήσεις, που θα αποτελέσουν την πηγή ενός μικρού δικτύου τηλεθέρμανσης, το οποίο θα τροφοδοτεί με ενέργεια τέσσερα κτήρια του δήμου. Οι κάτοικοι των Γρεβενών και δη οι εργαζόμενοι στα δημοτικά κτήρια προσδοκούν ότι τον επόμενο χειμώνα το έργο θα έχει ολοκληρωθεί.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος