Με 60.000 κενές θέσεις η νέα τουριστική σεζόν

Ο τουρισμός είναι ο στυλοβάτης της οικονομίας και συμβάλει το μεγαλύτερο ποσοστό στο ΑΕΠ της χώρας.

Όπως εξηγεί η Χριστίνα Τετράδη, αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και Πρόεδρος των Ξενοδόχων Ζακύνθου, τα στοιχεία του Ινστιτούτου τουριστικών ερευνών και προβλέψεων έδειξαν αύξηση της απασχόλησης, αλλά έλλειμμα σε προσωπικό.  

Ωστόσο, το Ινστιτούτο καταγράφει αύξηση της απασχόλησης κατά 12% στον κλάδο των ξενοδοχείων. Από τις 188.000 οι θέσεις εργασίας έφτασαν τις 208.000.

Είναι ενδεικτικό ότι η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία  τον Δεκέμβριο του 2023 ήταν: 47,0% έναντι 41,0% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2022. Αντίστοιχα η μέση τιμή δίκλινου δωματίου στα ξενοδοχεία τον Νοέμβριο του 2023 διαμορφώθηκε στα: 55€ έναντι 50€ που ήταν τον Νοέμβριο του 2022, δηλαδή μια αύξηση της τάξεως του 10%.

Με 60.000 κενές θέσεις η νέα τουριστική σεζόν

Η έκρηξη στις κρατήσεις που εκδηλώθηκε μετά την πανδημία αναμένεται να συνεχιστεί και αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό να καλύψει τις ανάγκες που μεταφράζεται σε απώλεια εσόδων.

«Κάποια ξενοδοχεία δεν λειτουργούν ένα δεύτερο εστιατόριο ή δεύτερο μπάρ, λόγω των ελλείψεων σε εργατικά χέρια», αναφέρει η κ. Τετράδη.

Σε συνεννόηση με το υπουργείο Εργασίας οι επιχειρηματίες του κλάδου αναζητούν τρόπους αύξησης της απασχόλησης και του αριθμού των ξενοδοχοϋπαλλήλων, ακόμη και με την εισαγωγή ειδικευμένου προσωπικού από το εξωτερικό. 

Με 60.000 κενές θέσεις η νέα τουριστική σεζόν

Μια από τις προκλήσεις και για το 2024 το θέμα του εργατικού δυναμικού. Εκείνο που πρέπει να ερευνηθεί είναι οι λόγοι που αποτρέπουν τους νέους από το να επιλέξουν ως επάγγελμα την εργασία τους στον ξενοδοχειακό κλάδο.  

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος