Μαζεύοντας βότανα… στα μονοπάτια του Ασκληπιού

Εκεί όπου ο μύθος έγινε ιστορία με τον γιό του Απόλλωνα, θεραπευτή των νόσων, ο οποίος άφησε βαριά παρακαταθήκη στην ανθρωπότητα, ξεκινούν οι σύγχρονοι τρόποι θεραπείας.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βαγγέλης Μητρούσιας, από το Γοργογύρι Τρικάλων μεταφέρει το κοινό σε ένα περιβάλλον, που από μόνο του προσφέρει ίαση πνεύματος και σώματος.

Η Μαρία Νίκα, βρέθηκε τελείως τυχαία στα ριζά του Κόζιακα στο Κερκέτιο όρος, μαγεύτηκε από την πλούσια φύση και έμεινε εκεί να ανακαλύψει ή καλύτερα να επαναφέρει στην καθημερινή χρήση βότανα, άγνωστα στους πολλούς. Δημιούργησε  ένα κατάστημα με βότανα, όπου οι ενδιαφερόμενοι μαθαίνουν να τα ξεχωρίζουν και να τα χρησιμοποιούν.

Μαζεύοντας βότανα… στα μονοπάτια του Ασκληπιού

«2.800 διαφορετικά  βότανα έχουν εντοπιστεί στην περιοχή και αποτελούν αντικείμενο επιστημονικής μελέτης για τα αποτελέσματα που έχουν στην πρόληψη, την θεραπεία ασθενειών, αλλά και την κοσμετολογία».

Στο Γοργογύρι φύονται βότανα που δεν βρίσκονται αλλού όπως θυμαρορίγανη, τσάι του βουνού, άγριο τριαντάφυλλο, κ.ά..

Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια έχουν τεθεί περιορισμοί στην αυθαίρετη συλλογή των φυτών, για να διαφυλαχθεί η ποικιλότητα, λέει η κ. Νίκα.

Μαζεύοντας βότανα… στα μονοπάτια του Ασκληπιού

Επιπλέον, ο Δήμος Τρικκαίων αναβιώνει το «Μονοπάτι του Ασκληπιού», όπου σύμφωνα με την παράδοση ο Ασκληπιός, συνέλεγε φαρμακευτικά βότανα και  αρωματικά φυτά για να περιθάλψει τους ασθενείς του. Άλλωστε, κοντά στον Ληθαίο ποταμό, παραπόταμο του Πηνειού ένα από τα ποτάμια που διασχίζει την πόλη των Τρικάλων, σύμφωνα με τον Στράβωνα γεννήθηκε ο θεός της Ιατρικής.

Ο Άγγελος Πατσαντζής, πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ Κεφαλοπόταμος, εξηγεί πως συντηρούν και αναδεικνύουν την περιοχή μέσα από 44 μονοπάτια, που αποτελούν μια περιπλάνηση στο μοναδικό τοπίο.

Από το χωριό ξεκινά ένα μονοπάτι 3,5 χλμ. που ανεβαίνει σε υψόμετρο 650 μέτρα και συνδέεται με τα ορεινά χωριά της Καλαμπάκας και από την κορυφή του όρους προσφέρεται ως ανταμοιβή στους περιπατητές η θέα ολοκλήρου του θεσσαλικού κάμπου.

Μαζεύοντας βότανα… στα μονοπάτια του Ασκληπιού

Ο κ. Πατζατζής, ξυλογλύπτης στο επάγγελμα αναπαριστά τους αρχαίους θεούς και την φύση επάνω στα ξύλα από κορμούς δέντρων που συλλέγει κατά τις περιπλανήσεις του στο βουνό και στην ακροποταμιά. Ένας περίπατος στην περιοχή κρύβει πολλές εκπλήξεις για τους επισκέπτες φυσικές και εικαστικές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος