Μαθητές στις Σέρρες εκπαιδεύονται σε θέματα οδικής ασφάλειας  

Επενδύοντας στην μελλοντική γενιά των οδηγών, οι κοινωνίες διασφαλίζουν την υγεία και την ζωή των πολιτών.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Αναστασιάδης, παίρνει θέση στην πρώτη γραμμή σε ένα από τα βασικότερα μαθήματα ζωής και επιχειρεί μια πρόσκρουση σε προσομοιωτή .

Ο Δημήτρης Χατζηδοπαυλάκης, υπεύθυνος κινητής μονάδας του ινστιτούτου «Πάνος Μυλωνάς», στο αυτοκινητοδρόμιο Σερρών δίνει στους μικρούς μαθητές την ευκαιρία να αποκτήσουν κυκλοφορική συνείδηση είτε ως οδηγοί είτε ως πεζοί.

Μαθητές στις Σέρρες εκπαιδεύονται σε θέματα οδικής ασφάλειας  

«Πρώτη αιτία θανάτου είναι τα τροχαία, ούτε οι πόλεμοι, ούτε οι ανίατες ασθένειες. Ένας στους έξι νεκρούς σε τροχαία στην Ελλάδα είναι πεζός», είναι κάποια από τα στοιχεία που αναφέρει ο κ. Χατζηδοπαυλάκης. Επίσης, δεν υπάρχει σεβασμός προς τους πεζούς, που θεωρούνται εμπόδια για κάποιους οδηγούς. «Όλοι έχουμε ευθύνη».

Με τα γυαλιά προσομοίωσης μέθης ο Βασίλης βιώνει την αίσθηση του αλκοόλ και το πως επηρεάζει τον εγκέφαλο ακόμη και η ελάχιστη ποσότητα. Μερικά ζικ-ζακ, παραπατήματα και αυτό σε ευθεία επί του εδάφους. Από την θέση του οδηγού σημαίνει πορεία εκτός δρόμου, εκτροπή και ανατροπή.

Μαθητές στις Σέρρες εκπαιδεύονται σε θέματα οδικής ασφάλειας  

«Αυτός που πιάνει το τιμόνι υπό την επήρεια αλκοόλ ευθύνεται για τον τραυματισμό ή τον θάνατο κατά μέσο όρο τριών ανθρώπων», τονίζει ο κ. Χατζηδοπαυλάκης, ο οποίος επιμένει πως δεν πρέπει να υπάρχει ανώτερο όριο στην κατανάλωση αλκοόλ, και πρέπει να απαγορευτεί ακόμη και η ελάχιστη ποσότητα για τους οδηγούς.

Αυτό είναι κάτι που μαθαίνουν τα παιδιά στην οικογένεια. Οι γονείς δεν είναι πάντα το καλύτερο παράδειγμα οδηγών για τα παιδιά τους και δυστυχώς το μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής παραμένει έξω από την σχολική εκπαίδευση.

Μαθητές στις Σέρρες εκπαιδεύονται σε θέματα οδικής ασφάλειας  

Πόσοι εγκαταλείπουν το όχημα τους και παίρνουν ταξί, επειδή καταλαβαίνουν ότι υπερέβησαν το όριο κατανάλωσης αλκοόλ; Πόσοι ζητούν από κάποιον άλλον να οδηγήσει διότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στις ικανότητες τους; Ελάχιστοι έως ουδείς. Οι κανόνες οδικής συμπεριφοράς δεν αρκούν για να αποφευχθούν ατυχήματα και δυστυχήματα. Η εκπαίδευση στην μη κατανάλωση αλκοόλ είναι ουσιώδες συμπλήρωμα για τους μικρούς υποψήφιους οδηγούς, όσο δύσκολο και αν είναι με την συνεχή διαφήμιση από τα ΜΜΕ κάθε είδους ποτού, ακόμη και του φαινομενικά ποιο αθώου, ως απαραίτητο συμπλήρωμα των εορτών, των διακοπών, γενικά της διασκέδασης. 

Ο κίνδυνος ελλοχεύει σε κάθε επιπόλαιη κίνηση, απροσεξία, αφηρημάδα, ή υπερβάλλουσα εμπιστοσύνη στις ικανότητες ενός οδηγού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος