Μαθήματα δημοκρατίας στα λύκεια της Καλαμαριάς μέσα από τη συνεργασία ΑΠΘ και δήμου

Οι μαθητές της Καλαμαριάς, οι οποίοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές αυτό τον Ιούνιο, έχουν την ευκαιρία να πάνε στην κάλπη ως ενημερωμένοι, επομένως και ενεργοί πολίτες-μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Τέσσερα λύκεια της Καλαμαριάς επιλέγησαν από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Πολιτικής Έρευνας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ώστε εκατοντάδες μαθητές να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα «Ψηφίζω για πρώτη φορά: Απόψεις και στάσεις των νέων για τις Ευρωεκλογές 2024», το οποίο διεξάγεται με πρωτοβουλία του διευθυντή του Τμήματος, καθηγητή Θεόδωρου Χατζηπαντελή.

Η δήμαρχος Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου εξέφρασε τις θερμές της ευχαριστίες στον καθηγητή του ΑΠΘ για την επιλογή των σχολείων του Δήμου Καλαμαριάς, ενώ επεσήμανε πώς το πρόγραμμα που έτρεξε στις τάξεις των Λυκείων, είναι στην ουσία μία εισαγωγή των προγραμματικών δεσμεύσεων της δημοτικής αρχής όσον αφορά στα σχολεία και την απαραίτητη εισαγωγή σε αυτά των μαθημάτων δημοκρατίας.

«Το σημαντικό είναι να φτιάξουμε κριτικά σκεπτόμενους, επομένως ενεργούς πολίτες για τη χώρα και την Ευρώπη» τόνισε ο εμπνευστής του προγράμματος, κ. Χατζηπαντελής, Ο καθηγητής του ΑΠΘ, εξήγησε πώς σκοπός του προγράμματος, το οποίο ολοκληρώνεται την Τετάρτη 17 Απριλίου, είναι να ενημερώσει τους μαθητές για τις αξίες τις οποίες πρεσβεύει η Ε.Ε., τα όργανά της, αλλά και τις ευρωεκλογές, που όπως εξήγησε με απλά παραδείγματα του πρόσφατου παρελθόντος, όπως την ενεργειακή κρίση, το αγροτικό ζήτημα ή και τον φόβο ενός γενικευμένου πολέμου, έχουν να παίξουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στις ζωές μας ως Ευρωπαίοι πολίτες.

Χαιρετισμό απεύθυνε εκ μέρους του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και η υπεύθυνη Τύπου, Ελβίρα Φόρτε, η οποία συνεχάρη θερμά το ΑΠΘ και τη Δήμαρχο Καλαμαριάς για το «σπουδαίο εγχείρημα», όπως τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πώς είναι εξαιρετικής σημασίας η συμμετοχή και η ενημέρωση τη δεδομένη χρονική στιγμή. «Αυτή την περίοδο αμφισβητείται η δημοκρατία. Αυτό είναι το διακύβευμα και είναι χρέος όλων μας να την υπερασπιστούμε, κάτι που μπορούμε να κάνουμε και με τη συμμετοχή μας στην ευρωκάλπη» τόνισε η κ. Φόρτε, λέγοντας πώς τα κεκτημένα, δεν είναι και δεδομένα, αλλά πρέπει να τα υπερασπιζόμαστε καθημερινά.

Πηγή + φωτό: ΑΠΕ ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος