Την εκτίμηση ότι «βρισκόμαστε σε ένα οριακό σημείο στη διαχείριση των αποβλήτων» έκανε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, μιλώντας σε ενημερωτική συνάντηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία, που διοργάνωσαν η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, στο Δημοτικό Θέατρο Θέρμης.
Ο κ. Γραφάκος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει μια πρόοδος για τη χώρα μας στην ανακύκλωση, αλλά παρόλο που ανεβήκαμε έξι θέσεις στην Ευρώπη τα τελευταία τέσσερα χρόνια, είμαστε πίσω από εκεί που αξίζει η πατρίδα μας και πίσω από τους στόχους, που δεν είναι άλλοι από το ποσοστό 50% στην ανακύκλωση το 2030». Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι η χώρα θα πρέπει να γυρίσει σελίδα στη διαχείριση των αποβλήτων και δήλωσε με έμφαση: «Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε».
Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων επισήμανε ότι αυτή η συζήτηση δεν έχει ούτε ιδεολογικό πρόσημο ούτε κομματική φανέλα, ενώ πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα σχέδιο που είναι καλό, χρειάζεται βελτιώσεις όμως είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει τα τελευταία 35 χρόνια, από τότε δηλαδή που ιδρύθηκε η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης καθώς μια τέτοια μεταρρύθμιση γίνεται μία φορά στα τριάντα χρόνια. Για το τέλος ταφής, εξάλλου, σημείωσε ότι υπάρχει η Ελληνική Δικαιοσύνη που θα αποφασίσει.
Οι θετικές αλλαγές των τελευταίων χρόνων
Μιλώντας για όσα έγιναν το τελευταίο διάστημα και έχουν αλλάξει, όπως είπε, το τοπίο, ο κ. Γραφάκος αναφέρθηκε στην εναρμόνιση του θεσμικού πλαισίου με το ευρωπαϊκό δίκαιο, τη σύνταξη του εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων με αυτή την κατεύθυνση, την αποδοχή από την ΕΕ τού αιτήματος των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης για σχετική χρηματοδότηση 800 εκατομμυρίων κατ’ ελάχιστον και τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου, μέσω του οποίου αντιμετωπίζονται γρήγορα τα προβλήματα. Σχολίασε, δε, ότι ο πυρήνας της ευρωπαϊκής νομοθεσίας είναι η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» και συμπλήρωσε ότι οι απαιτήσεις είναι πολλές για τους δήμους και «η εξίσωση δεν βγαίνει, αν δεν βάλει ισχυρά τη συμμετοχή του αυτός που πρέπει να πληρώσει».
Οι πέντε παρεμβάσεις
Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων παρουσίασε πέντε παρεμβάσεις, με στόχο η χώρα να καταλάβει μία από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη στη διαχείριση αποβλήτων το 2030. Συγκεκριμένα, όλοι οι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) θα πρέπει να έχουν ολιστικά σχέδια χωριστής συλλογής αποβλήτων και ο σχεδιασμός τους να αποτυπώνεται σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο, ενώ αυτή τη στιγμή 9 από τις 13 περιφέρειες της χώρας το έχουν καταθέσει και απομένουν άλλες τέσσερις. «Τα ολιστικά σχέδια είναι προϋπόθεση για την υποβολή προτάσεων στο ΕΣΠΑ», τόνισε.
Επιπλέον προβλέπεται η οργάνωση, εκ μέρους των ΦΟΔΣΑ, ρευμάτων χωριστής συλλογής για λογαριασμό κάποιων δήμων. Παράλληλα, η συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών θα γίνεται σε ζεύγος δύο κάδων ανά 60 κατοίκους, ενώ πριν προβλεπόταν ένας ανά 75, οι δήμοι θα ανακουφιστούν ώστε να αξιοποιήσουν το προσωπικό τους καλύτερα και η πολιτεία θα χρηματοδοτήσει ένα μεγάλο κομμάτι του εξοπλισμού. Ακόμη ετοιμάζεται και το σύστημα εγγυοδοσίας ώστε τα αλουμινένια και τα πλαστικά μπουκαλάκια να φύγουν από το ρεύμα των μπλε κάδων, να έχουν ένα τέλος 10 λεπτά και με μηχανικό τρόπο να επιστρέφονται πίσω.
Σε ό,τι αφορά τα βιοαπόβλητα που προκύπτουν από τον κλάδο της εστίασης, των ξενοδοχείων και του τουρισμού, και φτάνουν σε ποσοστό το 10% των αστικών αποβλήτων, έχει ολοκληρωθεί μια μελέτη που προβλέπει τη δημιουργία ενός συστήματος διαχείρισης από τους ίδιους τους παραγωγούς των αποβλήτων. Τέλος, προβλέπεται η απόδοση ποσοστού που απομένει από το τέλος ταφής στους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους και η δημιουργία και άλλων συλλογικών συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης ώστε να πληρώνει ο υπόχρεος παραγωγός των αποβλήτων αυτών (στρωμάτων, επίπλων, ξύλων, κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, συσκευασιών φυτοφαρμάκων, μπαζών εκσφκαφών και κατεδαφίσεων κ.ά.).
Ο κ. Γραφάκος έδωσε έμφαση στις παραπάνω παρεμβάσεις, αλλά και στον ρόλο των δήμων, ειδικά στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη συλλογή των βιοαποβλήτων από τα νοικοκυριά καθώς, όπως είπε, αν συλλεχθεί το 40% από αυτό το ρεύμα, τότε θα έχει επιτευχθεί αύξηση της ανακύκλωσης κατά 30%. Το ποσοστό αυτό, όπως είπε, σε συνδυασμό με το 20% που υπάρχει σήμερα, ισοδυναμεί με 50% ποσοστό ανακύκλωσης, που συνιστά και τον στόχο για το 2030. Στο ίδιο πνεύμα, εκτίμησε ότι αν όλα θα πάνε καλά θα υπογραφεί φέτος η σύμβαση για τις δύο μονάδες διαχείρισης αποβλήτων στην ανατολική και τη δυτική Θεσσαλονίκη, ενώ το 2026 όλες οι μονάδες στη χώρα θα κατασκευάζονται, το 2029 θα είναι έτοιμες και το 2030 θα λειτουργούν.
Κατά τη σημερινή εκδήλωση, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Ιγνάτιος Καϊτεζίδης τόνισε την ανάγκη για μια πιο ορθολογική και λειτουργική διαχείριση των αποβλήτων, δήλωσε ότι οι δήμοι είναι σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια και εξέφρασε την αγωνία τους για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στον τομέα αυτό.
Στο τέλος ταφής αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, κάνοντας λόγο για έναν μη νόμιμο και άδικο φόρο που επιβλήθηκε στους δήμους και για τον λόγο αυτό έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Χαρακτήρισε θετική την προσπάθεια του υπουργού Εσωτερικών για ενίσχυση των δήμων με πόρους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιβάρυνση από το τέλος ταφής και αναφέρθηκε στα βήματα προόδου που έγιναν, ιδίως στην Κεντρική Μακεδονία, στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι παρουσίασαν, στην εκδήλωση, οι ίδιοι οι δήμαρχοι, δίνοντας έμφαση στα μπάζα, τα κλαδέματα από τους καθαρισμούς των οικοπέδων αλλά και την ανεπάρκεια πόρων και προσωπικού.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος