Λουροποιός- Μια κοινωνιολόγος συνεχίζει την παραδοσιακή τέχνη

Μια απόφαση ορίζει το μέλλον των ανθρώπων και κάποιες φορές οδηγεί σε άγνωστα μονοπάτια.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Τασούλα Κρητικού, ανιχνεύει την πορεία μιας γυναίκας που γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε κοινωνιολογία και έφτασε στην Δράμα.

Η Αθανασία Σπύρου, λουροποιός, δημιούργησε στην Δράμα την οικογένεια της και συμμετέχει πλέον στην δουλειά με εξαιρετικές επιδόσεις.

Απαιτείται δύναμη, τεχνική και υπομονή εξηγεί η κ. Σπύρου, που έχει αναλάβει την δημιουργία νέων σχεδίων και την κατασκευή των δερμάτινων λουριών, που αποτελούν αναγκαία συμπληρώματα για τους κτηνοτρόφους και εκτροφείς τετράποδων.

Λουροποιός- Μια κοινωνιολόγος συνεχίζει την παραδοσιακή τέχνη

Τσαπράζια και γιορντάνια, θυμίζουν περισσότερο κοσμήματα, αλλά είναι αξεσουάρ. Τα λουριά, δερμάτινα στηρίγματα για κάθε είδους ζώο, γίνονται κατά παραγγελία των κτηνοτρόφων.

Οι γνώσεις που απέκτησε βοηθούν την κ. Σπύρου, σε νέες δημιουργίες, στις οποίες προσπαθεί να αποδώσει τις ιδιότητες ηρώων και μύθων από την αρχαιότητα. Ένα παιχνίδι και ταυτόχρονα μια περιπέτεια. «Κουδουνίζουμε σε οργανωμένους αγώνες, δηλαδή πηγαίνουμε σε διάφορες περιοχές, καθένας με τα δικά του κουδούνια που οι ήχοι τους ξεχωρίζουν στην άφιξη, τον τερματισμό και τις διαδρομές στα μονοπάτια». Με όλα αυτά, όπως λέει η κ. Σπύρου έχει καταφέρει να μυήσει τα παιδιά της σε αυτόν τον εργασιακό κόσμο και δείχνουν έτοιμα να ακολουθήσουν το επάγγελμα των γονιών τους.

Λουροποιός- Μια κοινωνιολόγος συνεχίζει την παραδοσιακή τέχνη

Ίσως η πιο ιδιαίτερη δουλειά της παρουσιάστηκε στην Γερμανία σε έκθεση ρούχων, όπου έγιναν αξεσουάρ μιας νέας τάσης της μόδας. Κατά τά άλλα τα δέματα των παραγγελιών ταξιδεύουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αφού είναι από τα σπάνια επαγγέλματα που συνεχίζουν να ασκούνται με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος