Λίγο πριν το “πράσινο” η Θεσσαλονίκη

Λίγο πριν την “πράσινη” κατάσταση όσον αφορά το επιδημιολογικό φορτίο στα λύματα βρίσκεται η Θεσσαλονίκη. Έπειτα από τη σταθεροποίηση και σταδιακή αργή αποκλιμάκωση του ιϊκού φορτίου, πλέον αυτό ανιχνεύεται σε επίπεδα λίγο πριν τις «πράσινες» τιμές, που αντιστοιχούν σε αριθμό μικρότερο των 100 κρουσμάτων ημερησίως. Η τελευταία φορά που το ιϊκό φορτίο των λυμάτων μετρήθηκε σε πράσινο επίπεδο ήταν την 3η Φεβρουαρίου 2021, ημέρα κατά την οποία ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 83 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 31/05 και της Τρίτης 01/06 είναι:

  • Μειωμένη κατά 38% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Παρασκευής 28/05 και της Κυριακής 30/05.
  • Μειωμένη κατά 51% σε σχέση μεε την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 24/05 και Τρίτης 25/05

Ερωτηθείς εάν η περαιτέρω βελτίωση των δεικτών θα εξαλείψει και τον κίνδυνο επιδημιολογικών εξάρσεων ο πρύτανης του ΑΠΘ Ν. Παπαϊωάννου  απάντησε: «Σαφέστατα όχι. Όσο ο ιός υπάρχει στην κοινότητα και καθώς πλέον οικονομικές, κοινωνικές δραστηριότητες και μετακινήσεις έχουν απελευθερωθεί πάντοτε θα υπάρχει ο κίνδυνος για πισωγυρίσματα. Όμως, καθώς οι συνθήκες -τόσο οι καιρικές και της προόδου των εμβολιασμών- γίνονται όλο και πιο ευνοϊκές είναι πραγματικά απλό το να περιφρουρήσουμε τις ελευθερίες μας και την καλή επιδημιολογική εικόνα της πόλης, να προστατεύσουμε την υγεία μας και των οικείων μας, τηρώντας τα βασικά μέτρα που είναι η μάσκα και η αποφυγή συγχρωτισμού».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος