LIFE ForestLife: Από ένα συλλογικό αίτημα σε μια δημιουργική ιδέα

Το έργο LIFE ForestLife αποτέλεσε μια κοινή προσπάθεια της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ.) και του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας / Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΜΓΦΙ-ΕΚΒΥ) για τη διάχυσης γνώσης, πληροφοριών και καλών πρακτικών και τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ όλων όσων ασχολούνται με τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων στις περιοχές του Δικτύου Natura 2000.

Αφορμή για το έργο ήταν τα συμπεράσματα του Βιογεωγραφικού Σεμιναρίου για τη διαχείριση των δασών στις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 στη Μεσόγειο, που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2014 στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με αυτά:

• Υπήρχε υστέρηση στη διάδοση, αξιολόγηση και υιοθέτηση νέας γνώσης και εμπειρίας σε θέματα δασικής διαχείρισης σε περιοχές του Δικτύου Natura 2000.
• Παρουσιάζονταν αδυναμίες στην αντιμετώπιση των πιέσεων και των απειλών σε σημαντικούς δασικούς τύπους οικοτόπων, ιδίως σε αυτές που σχετίζονται με τις χρήσεις της αναψυχής και του τουρισμού.
• Παρατηρούνταν δυσχέρειες στην κατάρτιση του προσωπικού που ασχολούνταν με τα δάση και έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τις δυνατότητες και τις διαδικασίες χρηματοδότησης πέραν των κρατικών χρηματοδοτήσεων.

Δάση και Natura 2000 στην Ελλάδα

Τα δάση αποτελούν μια ιδιαίτερα σημαντική κατηγορία οικοσυστημάτων για το Natura 2000 στην Ελλάδα. Το 40% των δασών της χώρας βρίσκονται εντός περιοχών του Natura 2000, ενώ το 60% της έκτασης των περιοχών του δικτύου καλύπτεται από δάση και πάνω από τους μισούς τύπους οικοτόπων της χώρας έχουν δασικό χαρακτήρα.

Σκοποί και κύριες δράσεις

Οι ανωτέρω διαπιστώσεις αφορούσαν μεγάλο μέρος του προσωπικού της Δασικής Υπηρεσίας και των υπόλοιπων οργανισμών και φορέων που δραστηριοποιούνται στα δάση του Δικτύου Natura 2000 στην Ελλάδα.

Με βάση τα παραπάνω σχεδιάστηκε το έργο LIFE ForestLife με γενικό σκοπό την υποστήριξη στην ανταλλαγή καλών πρακτικών και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του προσωπικού των δασικών υπηρεσιών και των υπόλοιπων οργανισμών και φορέων που δραστηριοποιούνται στα δάση του Δικτύου Natura 2000 στην Ελλάδα.

Οι ειδικότεροι σκοποί του έργου και οι κύριες δράσεις για την επίτευξή τους είναι:

Σκοπός Δράση
Διάχυση και ανταλλαγή γνώσεων και καλών πρακτικών και ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δασικών υπηρεσιών και άλλων εμπλεκόμενων φορέων στις δασικές περιοχές του Δικτύου Natura 2000 Σχεδιασμός και δημιουργία  Διαδικτυακής Πύλης Συνεργασίας για τα Δάση
Ενδυνάμωση των δεξιοτήτων του προσωπικού των δασικών υπηρεσιών και άλλων εμπλεκόμενων, μέσω κατάρτισης Διοργάνωση σεμιναρίων κατάρτισης σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή η διαχείριση επισκεπτών κ.ά.
Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των χρηστών των δασών Σχεδιασμός και ανάπτυξη εφαρμογής (App) για έξυπνες συσκευές για τα δάση στην Ελλάδα
Ανάδειξη των ελληνικών δασών ως περιοχών, όπου η αναψυχή και η διατήρηση μπορούν να είναι συμβατές Υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης, δημοσιοποίησης και διάχυσης του έργου και των αποτελεσμάτων του

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος