Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης: Το 55% των συναλλαγών πραγματοποιήθηκε ψηφιακά από την πρώτη μέρα λειτουργίας

Ξεκίνησε, σήμερα, 1 Απριλίου 2024, η λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου Θεσσαλονίκης του Ελληνικού Κτηματολογίου, με το 55% των συναλλαγών να πραγματοποιείται ήδη από την πρώτη μέρα ψηφιακά.

Την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου εγκαινίασαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ν.Δ, Σταύρος Καλαφάτης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Φινοκαλιώτης, ο Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Τζίμας και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Επιμελητών, Νίκος Γιάννης.


Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ανέφερε: «Η ίδρυση του νέου Κτηματολογικού Γραφείου της πόλης είναι μια πραγματικότητα, η οποία θα βιωθεί από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης πολύ σύντομα. Οι βασικοί φορείς της Θεσσαλονίκης, που είναι σήμερα εδώ, με τους εκπροσώπους της, ο Δικηγορικός Σύλλογος, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Δικαστικών Επιμελητών θα συμβάλουν αποφασιστικά ώστε να πάμε σε μια καινούργια εποχή σε έναν πολύ σημαντικό τομέα, ο οποίος διαδραματίζει ρόλο στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας μεταξύ των άλλων διότι όλες οι συντελούμενες πράξεις που καταλήγουν στο Κτηματολογικό Γραφείο έχουν σαφέστατα οικονομική επίδραση».

«Μετά από έξι χρόνια προσπαθειών, μια πολύ μεγάλη εκκρεμότητα για τη Θεσσαλονίκη λήγει. Άνοιξε το Κτηματολογικό Γραφείο, το δεύτερο μεγαλύτερο σε όλη τη χώρα σε άριστη συνεργασία με τον Υπουργείο Δικαιοσύνης, με την πολιτική βούληση του οποίου δεν θα είχε λήξει αυτή η εκκρεμότητα. Για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, από την πρώτη ημέρα λειτουργίας, δεν προσκαλείται ο κόσμος να έρθει στο Κτηματολόγιο, μιας και θα εξυπηρετείται ψηφιακά στο μεγαλύτερο εύρος των πράξεων. Οι μεταβιβάσεις φυσικών προσώπων για αγοραπωλησίες γίνονται πλέον μέσω του akinita.gov.gr και εκτελούνται σε μια εργάσιμη ημέρα, και σχεδόν όλες οι υπόλοιπες πράξεις εξυπηρετούνται ψηφιακά. Σε συνεχή συνεργασία με τους συλλόγους, βελτιώνουμε συνεχώς τις πλατφόρμες ώστε να είναι χρηστικές για επαγγελματίες και πολίτες. Ψηφιοποιείται, επίσης, το αρχείο της Θεσσαλονίκης και των Υποθηκοφυλακείων, για περίπου 40 εκατ. σελίδες, ώστε να διευκολύνουμε την πρόσβαση των πολιτών και των επαγγελματιών», όπως είπε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Εκ μέρους της Διοίκησης του Ελληνικού Κτηματολογίου παρέστησαν ο Πρόεδρος, Στέλιος Σακαρέτσιος, το Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Αθανάσιος Λίπας και η Γενική Διευθύντρια, Ολυμπία Μαρκέλου.

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου, Στέλιος Σακαρέτσιος, δήλωσε: «Μετά από προετοιμασία αρκετών μηνών, ολοκληρώθηκε με επιτυχία το άνοιγμα του Κτηματολογικού Γραφείου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια νέα σελίδα στην αγορά real estate της Θεσσαλονίκης, αφού από σήμερα με τη χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών του Ελληνικού Κτηματολογίου και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, συμβολαιογράφοι, δικηγόροι και πολίτες, έχουν γρήγορη εξυπηρέτηση για τις συναλλαγές τους.»

Η Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Κτηματολογίου, Ολυμπία Μαρκέλλου, τόνισε: «Μετά και την ένταξη των υποθηκοφυλακείων Θεσσαλονίκης και Νεάπολης στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, όλες οι περιοχές τις Π.Ε. Θεσσαλονίκης ανήκουν στην αρμοδιότητα του Ελληνικού Κτηματολογίου. Για το 95% των δικαιωμάτων της Π.Ε. Θεσσαλονίκης λειτουργεί πλέον Κτηματολόγιο και όλες οι υπηρεσίες παρέχονται ψηφιακά, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες και επαγγελματίες να εξυπηρετηθούν γρήγορα, άμεσα και χωρίς ταλαιπωρία.»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος