Πολλές οι βροχές και ίσως μη αναμενόμενες για τον μήνα Ιούνιο, αλλά δεν εγγυώνται ότι θα γεμίσουν τους ταμιευτήρες της γης, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα λειψυδρίας.
Το καλοκαίρι δείχνει πως αργεί να έρθει και οι καθημερινές βροχές μπορεί να προκαλούν πλημμυρικά φαινόμενα στις καλλιέργειες, αλλά είναι ευπρόσδεκτες, γιατί θεωρητικά διασφαλίζουν τα αποθέματα ύδατος. Ωστόσο, λόγω της μεγάλης ακτινοβολίας, της γρήγορης εξάτμισης μέσα σε μια ώρα, εξ αιτίας των υψηλών θερμοκρασιών το νερό χάνεται και δεν αποθηκεύεται, εξηγεί ο Δημήτρης Εμμανουλούδης, καθηγητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο.
«Οι βροχές έρχονται και φεύγουν». Και η λειψυδρία αντιμετωπίζεται με οικονομικούς όρους, υπόκειται στους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης, η οποία όταν είναι μεγαλύτερη από την προσφορά δημιουργεί πρόβλημα.
Οι υδάτινοι πόροι της χώρας είναι δεδομένοι και δεν αυξάνονται, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλα τα φυσικά αγαθά στον πλανήτη. Όταν ο πληθυσμός αυξάνεται με εκθετική πρόοδο τότε τα προβλήματα αυξάνονται το ίδιο. «Τι θα γίνει με 30-40 εκατ. τουρίστες που θα κατακλύσουν την χώρα, το επόμενο διάστημα», διερωτάται ο κ. Εμμανουλούδης.
Καθημερινά οι ανάγκες τετραπλασιάζονται. Όσες βροχές και αν πέσουν δεν τις καλύπτουν. Όλα τα νησιά ασχέτως βροχοπτώσεων, αντιμετωπίζουν πρόβλημα λειψυδρίας, που θα επιδεινώνεται διαρκώς. Επίσης, όπως αναφέρει ο κ. Εμμανουλούδης, περιοχές με μεγάλες καλλιέργειες, όπως η Θεσσαλία και ο κάμπος στην Μακεδονία, θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.
Φαινόμενα διακοπών της υδροδότησης και της άρδευσης, παρατηρούνται στην Γερμανία, την Ισπανία, κ.ά.. με αποφάσεις των κυβερνήσεων, καθώς η αλόγιστη σπατάλη προκαλεί ξηρασία σε τεράστιες περιοχές.
«Η αφαλάτωση δεν είναι λύση, δημιουργεί προβλήματα στην ιχθυοπανίδα, γενικότερα καταστρέφει το περιβάλλον και την υγεία», σημειώνει ο κ.Εμμανουλούδης.
Η απάντηση σε αυτά τα προβλήματα, που συνοδεύουν την αναπόφευκτη κλιματική αλλαγή είναι τα μικρά έργα λειτουργικού χαρακτήρα. Ένα τέτοιο πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμόζεται στους Φούρνους. Οι Ομβροδεξαμενές – Ομβροπλατείες, δηλαδή μια τσιμεντένια λεκάνη που συγκεντρώνει το βρόχινο νερό, το οποίο κατευθύνεται σε μια δεξαμενή και προστίθεται στο απόθεμα για την υδροδότηση ή την άρδευση, δείχνει να είναι η λύση σε δήμους και κοινότητες.
Ανάλογες μελέτες έργων κατασκευής Ομβροδεξαμενών – Ομβροπλατειών εκπονήθηκαν για τον νομό Δράμας για την υποστήριξη της κτηνοτροφίας, εκτιμώμενης δαπάνης 1.310.000 €, που εκταμιεύονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Επομένως με χαμηλό κόστος μπορεί να αντιμετωπιστεί σε κάθε νομό το πρόβλημα της λειψυδρίας με την κατασκευή τέτοιου τύπου λιμνοδεξαμενών, που θα αξιοποιούν κάθε σταγόνα βροχής, κάθε Δήμου που έχουν παρεμφερείς κλιματεδαφικές συνθήκες και προβλήματα στην διαχείριση των υδάτων.
Η αυξανόμενη πίεση στις παράκτιες περιοχές, που προέρχεται από τη συνεχή άμβλυνση των διαφορών μεταξύ τουριστικών και αγροτικών περιοχών, από αλληλοεξαρτήσεις υδατικών πόρων και από την ανατρεπόμενη ισορροπία μεταξύ νερού και εδάφους, απειλούν με ερημοποίηση πολλές περιοχές. Το επόμενο πρόβλημα με την λειψυδρία και την ξηρασία είναι οι φωτιές, οι οποίες για φέτος παραπέμπονται σε βάθος χρόνου, καθώς οι συνεχείς βροχοπτώσεις το τελευταίο διάστημα δεν βοηθούν στην εμπρηστική διάθεση.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος