Κολυμπώντας με τις… φυσαλίδες του ηφαιστείου της Νισύρου

Το μυθικό ηφαιστιογενές τοπίο της Νισύρου, παρότι δείχνει σχετικά ήρεμο στην στεριά, παραμένει εκρηκτικό στον βυθό, όπου η δραστηριότητα των ατμίδων ανεβάζει θερμά αέρια από τα έγκατα της Γης. 

Ξεναγός στην μοναδική διαδρομή στα βάθη της θάλασσας είναι ο Μιχάλης Πάχος, αυτοδύτης.

Οι ισχυροί άνεμοι, που πνέουν στο ανατολικό Αιγαίο είναι επίσης αυτοί που εμποδίζουν την συγκέντρωση πλαγκτόν στην επιφάνεια της θάλασσας, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ορατότητα σε μεγάλα βάθη.

Οι Ετήσιοι ισχυροί, ξηροί βόρειοι άνεμοι του Αιγαίου (γνωστοί και ως μελτέμια), θα αρχίσουν να πνέουν από τα μέσα Μαΐου και θα κρατήσουν έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Είναι αυτές οι μάζες αέρος που κάνουν τον ουρανό να φαίνεται καταγάλανος.

Οι Ετήσιοι άνεμοι, που πνέουν στο ανατολικό Αιγαίο είναι επίσης αυτοί που εμποδίζουν την συγκέντρωση πλαγκτόν στην επιφάνεια της θάλασσας, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ορατότητα σε μεγάλα βάθη.

Κολυμπώντας με τις… φυσαλίδες του ηφαιστείου της Νισύρου

Σε αντίθεση με το σεληνιακό τοπίο της καλντέρας, ο βυθός παρουσιάζει έναν εκπληκτικό πλούτο. Η κίσσηρης που βγήκε από το ηφαίστειο, τα χιλιάδες σπασμένα όστρακα και οι νιφάδες χιονιού του οψιδιανού, που αναδεύονται για χιλιάδες χρόνια, μετατρέπουν τον βυθό σε ένα μαγικό κόσμο, όπου ως παραφωνίες ξεχωρίζουν οι πολύχρωμοι κάτοικοί του.

Σε ορισμένες τοποθεσίες, οι δύτες μπορούν να παρατηρήσουν ακόμη την αναδυόμενη αναπνοή του γίγαντα Πολυβώτη, ο οποίος θάφτηκε κάτω από την Νίσυρο, κατά την κοσμική μάχη των γιγάντων με τους Ολύμπιους θεούς.

Είναι ο  οψιδιανός που περιέχει φυσαλίδες αερίου, οι οποίες εγκλωβίστηκαν από την ροή της λάβας, καθώς ο λιωμένος βράχος έρεε προτού ψυχθεί, πριν από 150.000 χρόνια. Αναδυόμενες οι φυσαλίδες δημιουργούν υποθαλάσσια εφέ με ιριδίζουσες  λάμψεις, κάτι ανάλογο με το φαινόμενο του ουράνιου τόξου.

Τα ζεστά νερά δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη του υποβρύχιου κόσμου, κάτι που συναντάται σε νησιά όπως η Χαβάη, αναφέρει ο κ. Πάχος.

Κολυμπώντας με τις… φυσαλίδες του ηφαιστείου της Νισύρου

Το μοναστήρι της Παναγίας Σπηλιανής, που κρέμεται πάνω στον βράχο, υποδέχεται τους επισκέπτες που φτάνουν με τα καραβάκια κάτω στον μόλο. Από εκεί ξεκινά η περιπέτεια σε ένα ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο συντροφιά με την προγονική μητέρα γαία.    

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος