Κοινό πλαίσιο συνεργασίας για το μεταναστευτικό αποφασίστηκε στην υπουργική διάσκεψη της ομάδας των MED5

Σε ένα κοινό πλαίσιο συνεργασίας, με επιπλέον κοινοτικούς πόρους, έλεγχο των χωρών προέλευσης των μεταναστών και εντατικοποίηση των επιστροφών των παράτυπων μεταναστών συμφώνησαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Μετανάστευσης της ομάδας των MED5, (Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας, Κύπρου και Μάλτας) σε σημερινή Σύνοδο στη Θεσσαλονίκη για το μεταναστευτικό.

Σε συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος και προήδρευε των εργασιών της Συνόδου, μίλησε για πολύ πλούσια και παραγωγική μέρα που κατέληξε σε κείμενο συμπερασμάτων.

Για καλά νέα που αφορούν στο ότι έχει επιτευχθεί συμβιβασμός για να προχωρήσει στην ολοκλήρωση το νέο Σύμφωνο για τη μετανάστευση, χάρη στις προσπάθειες και της ισπανικής προεδρίας, έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Οι χώρες του Ευρωπαϊκού νότου που έχουμε βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής πίεσης συντονιζόμαστε, διεκδικώντας περισσότερη ευρωπαϊκή βοήθεια» τόνισε, προσθέτοντας ότι αν δεν γίνει σωστή διαχείριση της μεταναστευτικής πίεσης ,τότε πραγματικά θα υπάρξει υπαρξιακό ζήτημα για την ευρωπαϊκή ενότητα.

Σύμφωνα με τον κ.Σχοινά, μετά από πολλά χρόνια ο ευρωπαϊκός νότος πρωταγωνιστεί και δεν ακολουθεί στις ευρω- εξελίξεις καθώς η Ευρώπη αποκτά νέο πλαίσιο για τη μετανάστευση και το άσυλο, χάρη στη βοήθεια των κρατών μελών , με λύσεις που θα λειτουργούν υπέρ των χωρών της Μεσογείου που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση.

«Συνεχίζουμε το πρόγραμμα των επιτόπιων επισκέψεων στην Αφρική, έχουμε ολοκληρώσει μια συμφωνία με την Τυνησία , στην Αίγυπτο συνεχίζουμε τις συζητήσεις για συμφωνία και στην Τουρκία έχουμε μια εταιρική σχέση που θέλουμε να τη φρεσκάρουμε και να βελτιώσουμε».

Σύμφωνα με τον κ.Σχοινά, ζητήθηκε επιπρόσθετο ποσό 2 δισεκατομμυρίων ευρώ αποκλειστικά για τη μετανάστευση ενώ το Νοέμβριο θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες για το EU Talent Pool για τη νόμιμη μετανάστευση που θα φέρνει στην ίδια πλατφόρμα τις ανάγκες για εργασία στην Ευρώπη με τις διαθέσιμες προσφορές εργασιακών δυνατοτήτων μεταναστών από τρίτες χώρες.

Για γόνιμη συνεργασία που θα συνεχιστεί εξίσου δυναμικά και στο μέλλον μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Φερνάντο Γκράντε Μαρλάσκα Γκόμεθ, υποστηρίζοντας τη συνεργασία με τα κράτη προέλευσης και διέλευσης μεταναστών ώστε να αποτραπούν οι ροές, πολιτική που όπως είπε, σώζει ζωές.

«Συμφωνήσαμε ότι είναι απαραίτητες συγκεκριμένες συνεργασίες και συμφωνίες με τρίτες χώρες που εμπλέκονται σε μεταναστευτικές ροές και θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους επαναπατρισμούς».

Πολυσύνθετο και πολυδιάστατο πρόβλημα που απαιτεί συνεργασίες χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ιωάννου, δίνοντας έμφαση στη συνεργασία με τις τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης.

Για ευρωπαϊκή λύση που απαιτείται συνολικά για το μεταναστευτικό μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών της Μάλτας, Μπάιρον Καμιλιέρι, τονίζοντας ότι η τωρινή κατάσταση δεν είναι βιώσιμη.

«Χιλιάδες άτομα διακινδυνεύουν τη ζωή τους στη θάλασσα , δεν μπορούν οι διακινητές να δρουν χωρίς να τιμωρηθούν, χρειάζεται άμεσα ευρωπαϊκή λύση και σχέδια πρόληψης» είπε χαρακτηριστικά διευκρινίζοντας ότι είναι αναγκαίες οι συνεργασίες με τις χώρες προέλευσης ώστε να αποτραπεί η ροή ανθρώπων που έρχονται και διακινδυνεύουν τις ζωές τους.

«Πρέπει να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα ότι άσυλο θα παίρνουν μόνο οι πραγματικοί πρόσφυγες».

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην χώρα του, διευκρίνισε ότι χώρα διέλευσης του συνόλου των μεταναστών είναι η Λιβύη, αν και κανείς δεν είναι Λιβυκής καταγωγής και το 70% εξ αυτών είναι ασιάτες.

«Φέτος, σε σύγκριση με τον αριθμό αφίξεων, περίπου το 70% όσων αφίχθησαν παράτυπα, επέστρεψαν στις χώρες προέλευσης» ανέφερε.

Για το ίδιο ζήτημα και η Κύπρος, σύμφωνα με τον κ.Ιωάννου, έχει επενδύσει αντιστρέφοντας το ισοζύγιο αφίξεων και αναχωρήσεων και καταφέρνοντας να έχουν επιστρέψει περισσότεροι απ΄όσοι αφίχθησαν.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν ο οποίος με δηλώσεις του στη Γρανάδα αντιτάχθηκε στη μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού συστήματος, λίγα 24ωρα μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών, ο κ.Σχοινάς τόνισε ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός πρέπει να μελετήσει τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καταστούν σαφές ότι η λήψη αποφάσεων γίνεται κατά πλειοψηφία.

«Προσωπικά, ως αρχιτέκτονας των προτάσεων για το άσυλο, θα ήθελα ομοφωνία όμως αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης με όποιον δεν θέλει».

Κληθείς ο κ.Καιρίδης να σχολιάσει την κλιματική κρίση που θα έχει ως συνέπεια τους περιβαλλοντικούς πρόσφυγες, το χαρακτήρισε τεράστιο ζήτημα το οποίο θα βγαίνει συνέχεια μπροστά.

«Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και η Ευρώπη χρειάζεται να θωρακιστεί και αυτή την ισορροπία εκφράζει και το κοινό μας ανακοινωθέν» κατέληξε.

Τι αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων

Στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου αναφέρεται ότι η απώλεια ζωών στη θάλασσα και η κακομεταχείριση των μεταναστών από διακινητές μπορούν να αποφευχθούν μέσω της αποτροπής των παράτυπων αναχωρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, καλείται η Επιτροπή να διαπραγματευτεί νέες στρατηγικές συνεργασίας και αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες με βασικές τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και μιας συνολικής προσέγγισης διαδρομής.

Οι υπουργοί που μετείχαν στη σημερινή Σύνοδο καλούν, επίσης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή των υφιστάμενων εταιρικών σχέσεων και συμφωνιών με τρίτες χώρες, με σκοπό τον περιορισμό των παράτυπων αναχωρήσεων, την εξάρθρωση των δικτύων παράνομης διακίνησης, την αποφασιστική καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και την αύξηση του ποσοστού επιστροφών. Σε περίπτωση, δε, που οι εν λόγω εταιρικές σχέσεις χρειάζονται αναζωογόνηση ή εάν συναφθούν νέες τονίζεται στο κείμενο των συμπερασμάτων πως θα πρέπει «να δράσουμε άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική διαχείριση της μετανάστευσης.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων επιβεβαιώνεται επίσης, η κοινή δέσμευση της ομάδας των MED5 για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συμφωνία με το ισχύον διεθνές δίκαιο, τις αρχές και αξίες της ΕΕ και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Επιπλέον, διατυπώνεται η δέσμευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες ώστε να μην γίνεται κατάχρηση από διακινητές ανθρώπων. Γίνεται, επίσης, αναφορά στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης με την επισήμανση ότι θα πρέπει να διεξάγονται για την παροχή βοήθειας σε οποιοδήποτε σκάφος ή άτομο που βρίσκεται σε κίνδυνο στη θάλασσα, στη βάση του διεθνούς δικαίου, και δεν θα πρέπει να γίνεται κατάχρηση κατά τρόπο που να προκαλεί παράτυπη μετανάστευση ή παράνομη διακίνηση μεταναστών οδηγώντας έτσι στην κατάχρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου.

Επιβεβαιώνεται ακόμη ο ρόλος της FRONTEX σε ό,τι αφορά την παροχή βοήθειας προς τα κράτη-μέλη στα εξωτερικά σύνορα στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων. Στο πλαίσιο αυτό, καλείται -μεταξύ άλλων- η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαθέσει επαρκείς πόρους στη FRONTEX και να προβεί στην ολοκλήρωση των συμφωνιών με τις τρίτες χώρες προκειμένου να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό της, ενώ υπογραμμίζεται ο ρόλος της Europol κατά της παράνομης διακίνησης μεταναστών και η ανάγκη για δύο επιχειρησιακές ομάδες δράσεις στην κεντρική και την ανατολική Μεσόγειο.

Οι υπουργοί της ομάδας των MED5 καταδικάζουν επίσης κάθε προσπάθεια τακτικών εργαλειοποίησης και υβριδικών απειλών από τρίτες χώρες ή μη κρατικούς παράγοντες υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια συλλογική αντιμετώπισή τους. Τονίζουν, παράλληλα, την ανάγκη να καταστούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ ανθεκτικά, συμπεριλαμβανομένης της Πράσινης Γραμμής στην περίπτωση της Κύπρου, η οποία, όπως επισημαίνεται, θα πρέπει να τύχει της δέουσας αντιμετώπισης, παρά το γεγονός ότι δεν αποτελεί σύνορο, όπως υπογραμμίζεται στο κείμενο.

Στα συμπεράσματα της συνόδου οι υπουργοί των MED5 επαναλαμβάνουν τη σταθερή τους θέση ότι οι ευθύνες που επωμίζονται οι χώρες της ομάδας πρέπει να αντισταθμιστούν με επαρκή, απτά και αποτελεσματικά μέτρα αλληλεγγύης καθώς η ισορροπία μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης, αποτελεί προϋπόθεση για την αποτελεσματική διαχείριση της μετανάστευσης εντός της Ένωσης.

Τονίζεται ακόμη η ανάγκη να υποστηριχθούν «οι γείτονες μας στη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό στις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν τις παράνομες μεταναστευτικές ροές», μεταξύ άλλων μέσω της παροχής εξοπλισμού, εκπαίδευσης, της ανάπτυξης δεξιοτήτων και άλλων μορφών συνεργασίας. Στο πλαίσιο αυτό καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαθέσει τη χρηματοδότηση που απαιτείται για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων επαναλαμβάνεται η δέσμευση των MED5 για αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης, με την προώθηση των νόμιμων οδών και μείωση των παράτυπων, την ενίσχυση της ασφαλούς μετανάστευσης κ.ά., ενώ ζητούνται καινοτόμες και αποτελεσματικές λύσεις για τον περιορισμό των πρωτογενών μετακινήσεων και την άρση των κινήτρων που ωθούν τους ανθρώπους να έρχονται παράτυπα στην Ένωση.

Τονίζεται -μεταξύ άλλων- η σημασία των επιστροφών ως βασικού πυλώνα της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των εκούσιων υποβοηθούμενων επιστροφών και καλείται η Επιτροπή να αναλάβει ενισχυμένη δράση ώστε να διασφαλίσει ότι οι τρίτες χώρες συμμορφώνονται με τις νόμιμες ή συμφωνημένες δεσμεύσεις επανεισδοχής και επιστροφής.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το Σύμφωνο για το ‘Ασυλο και τη Μετανάστευση, ζητείται η άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την επισήμανση ότι το τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι ένα αποδοτικό και στιβαρό σύστημα που να λειτουργεί στην πράξη και να είναι σε θέση να αντέχει σε δύσκολες καταστάσεις.

Το κείμενο των συμπερασμάτων υπογράφουν:

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας, Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος και προήδρευσε των εργασιών της Συνόδου,

  • Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Φερνάντο Γκράντε Μαρλάσκα Γκόμεθ, η χώρα του οποίου βρίσκεται στο τιμόνι της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο,
  • Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Πιαντεντόσι
  • Ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ιωάννου, και

Ο υπουργός Εσωτερικών της Μάλτας, Μπάιρον Καμιλιέρι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος