Κληρονομιές στα αζήτητα – Αποποιήσεις λόγω οφειλών

Τείνει να καταλήξει σχήμα λόγου η ρήση «πλούσιοι κληρονόμοι», καθώς οι περισσότεροι αποδημούντες δεν φροντίζουν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους, εν ζωή, αφήνοντας σε απογόνους και συγγενείς ανοικτούς λογαριασμούς με το δημόσιο.

Η Αναστασία Φύσσα, δημοσιογράφος στην εφημερίδα «ΘΕΣΣΑΛΙΑ», εξηγεί ότι το φαινόμενο παίρνει διαστάσεις, καθώς λόγω οφειλών οι κληρονόμοι αποποιούνται των κληρονομιών τους.

«Ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων είναι το δημόσιο στην Θεσσαλία. Μέσα το 2023 δηλώθηκαν 420 αποποιήσεις, ενώ πέρυσι ήταν 1.500 και πρόπερσι 1.700. Σε κάποιες περιπτώσεις που υπήρξαν κατασχέσεις από τραπεζικά υποκαταστήματα αναζητούνται κληρονόμοι έως και 4ου βαθμού συγγενείας, προκειμένου να αποπληρώσουν χρέη έναντι τρίτων».

Κληρονομιές στα αζήτητα – Αποποιήσεις λόγω οφειλών

Σύμφωνα με το κληρονομικό δίκαιο μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα πρέπει να αποφασίσουν οι κληρονόμοι εάν θα αποδεχθούν μια κληρονομιά με βάρη. Κατόπιν, ο άμεσος κληρονόμος θα πρέπει να αποποιηθεί την κληρονομιά και να το καταθέσει στο δικαστήριο, όπως και κάθε άλλος συγγενής του , είτε σε οριζόντιο είτε σε κάθετη κληρονομιά, προκειμένου να αποδείξει ότι δεν ενεργεί εις βάρος των συμφερόντων τους. Ένας γονιός, που κληρονομεί κάτι, το οποίο συνοδεύεται από χρέη, που αδυνατεί να αποπληρώσει, επιβάλλεται να υπογράψει ότι τα τέκνα που τυχόν έχει δεν βλάπτονται από την απόφαση του, όπως το ίδιο πρέπει να πράξει ο/η σύζυγος του.  

Όπως έλεγαν οι παλιοί “καλή ζωή κακή διαθήκη”.  

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος