Κιλκίς: 11ος Ημιμαραθώνιος Πάικου

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τον 11ο ημιμαραθώνιο Πάικου και τον τέταρτο αγώνα πέντε χιλιομέτρων «Καστανάδος Πάικου», που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή 5 Νοεμβρίου, στο βουνό αυτό της Μακεδονίας με τα πυκνά δάση, τις ρεματιές και τα λιβάδια.

«Ο αγώνας που ξεκίνησε με στόχο την ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής και την προστασία του από τα καταστροφικά σχέδια των εξορύξεων, φτάνει στην 11η διοργάνωσή του και είναι και φέτος αφιερωμένος στην προστασία της φύσης» αναφέρει -μεταξύ άλλων- ο Ορειβατικός Σύλλογος Περιηγητών Γουμένισσας (ΟΣΠΕΓ), που ονειρεύονται, όπως σημειώνουν, ένα Πάικο, πόλο έλξης αθλητών, περιπατητών, ποδηλάτων, θεματικών επισκεπτών, που θα απολαμβάνουν το οξυγόνο, τα μονοπάτια, τα μικρά χωριουδάκια και τα μοναστήρια, και όχι ένα «νεκρό» βουνό.

Ο ημιμαραθώνιος θα ξεκινήσει στις 10:30 το πρωί, ενώ ένα τέταρτο αργότερα ο δρόμος των 5 χιλιομέτρων, από τον Προφήτη Ηλία Καστανερής, σημείο όπου και θα τερματίσουν όσοι λάβουν μέρος. Μάλιστα, οι διοργανωτές συστήνουν σε όλους όσοι έχουν σκοπό να ανηφορίσουν στο Πάικο για τον αγώνα, την ερχόμενη Κυριακή, να προσεγγίσουν αρκετά νωρίτερα τον χώρο ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός.

Ο ημιμαραθώνιος είναι ορεινός δρόμος απόστασης περίπου 20 χιλιομέτρων σε μονοπάτια (15χλμ) και δασικούς δρόμους (5χλμ) και το υψόμετρο που θα κινηθεί ο αγώνας θα είναι από 900μ έως 1350μ. Η συνολική υψομετρική κάλυψη είναι 1100μ. Η διαδρομή έχει σημαντικές απαιτήσεις αντοχής και εμπειρίας κίνησης σε ορεινό πεδίο και σε ορισμένα σημεία απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή καθώς τα μονοπάτια είναι ορειβατικά και κινούνται σε απότομες πλαγιές. Στη διαδρομή θα υπάρχει λάσπη, νερό και ενδεχομένως χιόνι. Σημαντικά χρήσιμη κρίνεται τυχόν προηγούμενη εμπειρία σε ορεινούς αγώνες. Ο αγώνας κινείται σε χάραξη νέου μονοπατιού, οπότε περνάει μέσα από παρθένα κομμάτια του βουνού, τα οποία δεν έχουν μέχρι σήμερα δεχτεί ανθρώπινη παρέμβαση γι’ αυτό και οι διοργανωτές υπογραμμίζουν πως οι αθλούμενοι θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και σεβασμό, ενώ επισημαίνουν πως η οργανωτική επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείσει από τον αγώνα αθλητή που δεν σεβάστηκε το Πάικο.

Ο αγώνας των πέντε χιλιομέτρων ξεκινάει από τον προφήτη Ηλία και κατηφορίζει προς την Καστανερή. Αφού διανύσει 500 μέτρα στην άσφαλτο μπαίνει δεξιά σε χωματόδρομο και κατηφορίζει περνώντας μέσα από το φημισμένο καστανόδασος της περιοχής μέχρι να συναντήσει ξανά την άσφαλτο. Περνάει απέναντι και ανεβαίνει μέσα από το χωριό μέχρι να φτάσει λίγο πριν το εκκλησάκι του πρ. Ηλία, όπου και βγαίνει στην άσφαλτο για τα τελευταία μέτρα προς τον τερματισμό.

Σε ό,τι αφορά τις συμμετοχές, μπορούν να πάρουν μέρος άνδρες και γυναίκες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Και στους δύο αγώνες για την συμμετοχή ανηλίκων χρειάζεται η ενυπόγραφη συγκατάθεση γονέα ενώ στον ημιμαραθώνιο απαιτείται και η συνοδεία του ανήλικου από ενήλικα αθλητή. Για την ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα ο μέγιστος αριθμός συμμετοχών που θα δεχθεί η διοργάνωση θα είναι 250 αθλητές στον ημιμαραθώνιο και 150 αθλητές στα 5 χιλιόμετρα.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του ΟΣΠΕΓ (www.ospeg.gr) και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος