Στον Κεχρόκαμπο Καβάλας, τα παιδιά μαθαίνουν από τις γυναίκες του χωριού να φτιάχνουν τα πασχαλινά ποντιακά «κερκέλια».
Τα κερκέλια είναι παραδοσιακά νηστίσιμα κουλουράκια, σαν μικρά ψωμάκια.
Ο μύθος γύρω από τα κερκέλια έχει να κάνει με το έθιμο της Ανάστασης του Λαζάρου. Λέγεται πως ο Λάζαρος τάιζε τα φτωχά παιδιά με τα κερκέλια ή ότι ήταν η πρώτη τροφή, που έφαγε μετά την Ανάστασή του. Τα κερκέλια, πλέον, τα φτιάχνουν οι Πόντιες νοικοκυρές το βράδυ του Σαββάτου και τα μοιράζουν στα παιδιά την Κυριακή των Βαΐων.
Ρεπορτάζ: Τασούλα Κρητικού
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος