Ελάχιστα φρούτα της εποχής γλύτωσαν από την κλιματική αλλαγή και τα κτυπήματα από τις αιφνίδιες βροχές και τους παγετώνες.
Τα λίγα και εκλεκτά κεράσια που απέμειναν στα δένδρα στο Μανιάκι Αμυνταίου παρουσιάζει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μαίρη Κεσκιλίδου.
Ο Θανάσης Διαμαντίδης, παραγωγός κερασιών, υπενθυμίζει ότι μετά τον παγετώνα του Μαρτίου οι αγρότες μιλούσαν για μια απώλεια της τάξεως του 80% στην παραγωγή. Επαληθεύτηκαν. Σε μια έκταση πέντε στρεμμάτων η συγκομιδή δεν ξεπερνά το 10% σε σχέση με άλλες χρονιές.
Ο κ. Διαμαντίδης, μιλά για μια ζημιά που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά το 90%. Ωστόσο, οι εναπομείναντες καρποί είναι εξαιρετικής ποιότητας και λόγω της μεγάλης ζήτησης και των υψηλών τιμών έχουν το κίνητρο να μπούν στο κτήμα και να συλλέξουν τα λίγα κεράσια που έχουν απομείνει στα δένδρα. Επίσης, εάν τα αφήσουν στα δέντρα θα σαπίσουν και θα προκαλέσουν προβλήματα με μύκητες και ασθένειες στα δένδρα για την επόμενη χρονιά.
Ανάλογα με την ποιότητα οι τιμές από τον χονδρέμπορο στον παράγωγο κυμαίνονται από 2,5 έως και τα πέντε ευρώ. Ωστόσο, στους καταναλωτές φτάνουν σε σχεδόν διπλάσια τιμή.
Μετά τον Μάρτιο του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΕΛΓΑ έκαναν δεκτό το αίτημα των αγροτών να συμπεριληφθούν στις αποζημιώσεις οι καταστροφές στα κεράσια.
Από πέντε στρέμματα με 700 δένδρα συνέλεξαν περίπου 700 κιλά, ενώ σε κανονικές συνθήκες κάθε δένδρο έδινε 15 με 20 κιλά κεράσια. Η απώλειες είναι τεράστιες και αυτό ανέβασε τις τιμές, μια μικρή ανταμοιβή για τους κόπους μιας χρονιάς.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος