Open roads/Δρόμοι Ανοιχτοί στο Σύμπαν: Η Κατερίνη υποδέχεται τον νομπελίστα καθηγητή Reinhard Genzel

Την τιμή να υποδεχτεί τον καθηγητή Reinhard Genzel, ο οποίος βραβεύτηκε με το Νόμπελ Φυσικής το 2020, έχει η πόλη της Κατερίνης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Open roads/Δρόμοι Ανοιχτοί στο Σύμπαν: «Αστρονομικό Πάρκο Κατερίνης» και του 5ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Αστροφυσικής “The Olympian Symposium 2026”.
Η κεντρική ομιλία του κορυφαίου αστροφυσικού, με θέμα «Γαλαξίες και Μαύρες Τρύπες», θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Μαΐου και ώρα 19:00, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης (ισόγεια συνεδριακή αίθουσα). Η εκδήλωση δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να έρθει σε επαφή με μία από τις πιο συναρπαστικές ανακαλύψεις της σύγχρονης αστροφυσικής.

Open roads/Δρόμοι Ανοιχτοί στο Σύμπαν: Η Κατερίνη υποδέχεται τον νομπελίστα καθηγητή Reinhard Genzel

Ποιος είναι ο Reinhard Genzel

Ο Reinhard Genzel είναι ένας από τους κορυφαίους αστροφυσικούς παγκοσμίως και τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής 2020 για την ανακάλυψη της υπερμεγέθους μαύρης τρύπας στο κέντρο του Γαλαξία μας.
Είναι διευθυντής στο Max Planck Institute for Extraterrestrial Physics στο Garching του Μονάχου στη Γερμανία, και καθηγητής στο University of California Berkeley των ΗΠΑ. Η έρευνά του επικεντρώνεται στη μελέτη του μεσοαστρικού χώρου στους γαλαξίες αλλά και του κέντρου του Γαλαξία μας, όπου με πρωτοποριακές παρατηρήσεις απέδειξε την ύπαρξη μιας μαύρης τρύπας με μάζα περίπου 4 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου.
Το έργο του έχει συμβάλει καθοριστικά στην κατανόηση των μαύρων τρυπών και της εξέλιξης των γαλαξιών, ενώ αποτελεί πηγή έμπνευσης για τη νέα γενιά επιστημόνων. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Η ταυτότητα των εκδηλώσεων

Το Σαββατοκύριακο 16-17 Μαΐου 2026, το Πάρκο των Χρωμάτων μεταμορφώνεται σε Αστρονομικό Πάρκο και – παράλληλα με το Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης – θα φιλοξενήσει διαδραστικό πρόγραμμα αφιερωμένο στην Αστρονομία. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί το φορητό πλανητάριο, να συμμετάσχει σε δράσεις για μικρούς και μεγάλους και να ανακαλύψει πολλές ακόμη πτυχές του σύμπαντος.
Τις εκδηλώσεις διοργανώνει ο Δήμος Κατερίνης/Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Τουρισμού, στο πλαίσιο του Open roads/Δρόμοι Ανοιχτοί και του 5ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Αστροφυσικής “The Olympian Symposium 2026”, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος (ΕΛΚΕΔ), με την συνεργασία του Μουσείου Επιστήμης & Τεχνολογίας LOGIC, του Τμήματος Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης, της Παιδικής Λέσχης Βιβλίου «Μελισσάκια με τσιρότα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος