Κιλκίς: Νέα διάκριση για τους μαθητές του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου- Προτείνουν «την απόλυτη λύση στο πρόβλημα της αστικής γεωργίας»

«Την απόλυτη λύση στο πρόβλημα της αστικής γεωργίας», όπως λένε, φέρνουν μαθητές και μαθήτριες του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Κιλκίς στο φετινό πρόγραμμα – διαγωνισμό «Εικονική Επιχείρηση» του Junior Achievement Greece. Το σχολείο που κατάφερε, πέρυσι, να κατακτήσει την Ευρώπη με την πρωτιά που κέρδισε στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό JA Europe 2022, προκρίθηκε και φέτος στον πανελλαδικό τελικό, λαμβάνοντας μάλιστα τη διάκριση του Βραβείου Καινοτομίας στη Μαθητική Εμπορική Έκθεση του JA Greece στη Θεσσαλονίκη.

Κιλκίς: Νέα διάκριση για τους μαθητές του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου- Προτείνουν «την απόλυτη λύση στο πρόβλημα της αστικής γεωργίας»

Πέρυσι, το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κιλκίς είχε φέρει στον διαγωνισμό πλήρως αυτοματοποιημένους θαλάμους καλλιέργειας και ταχύτατης ανάπτυξης μικρολαχανικών μέσα σε πύργους παλιών υπολογιστών προς απόσυρση. Με αυτό το πρότζεκτ πήρε την πρώτη θέση ανάμεσα σε 41 ομάδες, στον πανευρωπαϊκό τελικό, στο Ταλίν της Εσθονίας. Φέτος, οι νεαροί «επιχειρηματίες» παρουσιάζουν την «Top Harvest», που αφορά μικρά θερμοκήπια με 84 θέσεις καλλιέργειας, πλήρως ενεργειακά, αυτόνομα και αυτοματοποιημένα, για την καλλιέργεια λαχανικών και σαλατικών με τη χρήση ηλιακών πάνελ που θα παράγουν αρκετή ενέργεια για το θερμοκήπιο αλλά και για την τροφοδοσία μικρών συσκευών και μπαταριών.

Κιλκίς: Νέα διάκριση για τους μαθητές του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου- Προτείνουν «την απόλυτη λύση στο πρόβλημα της αστικής γεωργίας»

«Και φέτος και πέρυσι, ο σκοπός μας ήταν να λύσουμε το πρόβλημα της αστικής γεωργίας αλλά φέτος φέρνουμε μια πιο ολιστική λύση για την αστική γεωργία με αυτό το καινοτόμο προϊόν», εξήγησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ,ο Σταύρος Κατσαρώνας, υπεύθυνος καθηγητής της ομάδας από κοινού με τον συνάδελφό του Κωνσταντίνο Ντίνου.

Η «Top Harvest» προάγει την υγιεινή διατροφή, καθώς φέρνει φρέσκα βιολογικά λαχανικά απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα όλο τον χρόνο. Επιπλέον, βοηθάει πολύ την αστική γεωργία, κάνει τις πόλεις πιο βιώσιμες και αυτόνομες και άρα μπορούν οι πόλεις να αποκτήσουν λαχανόκηπους χωρίς να διαθέτουν μεγάλες εκτάσεις, αλλά και κάνει χρήση της έξυπνης γεωργίας, διότι το σύστημα είναι πλήρως αυτοματοποιημένο και όλες οι διαδικασίες γίνονται μέσα στο Cloud.

Εξοικονόμηση Ενέργειας και Ρεύματος

Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ένα από τα πιο αξιόλογα και χρήσιμα χαρακτηριστικά αυτού του θερμοκηπίου -ειδικά στην εποχή μας όπου το κόστος ζωής έχει σημειώσει ραγδαία αύξηση. Το θερμοκήπιο αυτό, λοιπόν, προσφέρει πράσινη ενέργεια και για τη λειτουργία του αλλά και 300-500 επιπλέον Watt για τροφοδότηση μικρών ηλεκτρονικών συσκευών. Δεν χρησιμοποιεί χώμα για την καλλιέργεια αλλά υδροπονία, που κάνει μέχρι και 95% οικονομία στο νερό! (σ.σ. η υδροπονία είναι μια τεχνική καλλιέργειας φυτών εκτός εδάφους. Τα φυτά μεγαλώνουν στο νερό στο οποίο προστίθενται τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά).«Αν τοποθετηθούν 10-20 μικρά θερμοκήπια πάνω στην ταράτσα μιας πολυκατοικίας, αναβαθμίζουν τα κτίρια γιατί μειώνεται το φαινόμενο της θερμικής νησίδας, που γίνεται το καλοκαίρι, τα ηλιακά πάνελ απορροφούν την ηλιακή ενέργεια και δεν υπερθερμαίνεται το κτίριο και άρα υπάρχουν μικρότερες ανάγκες ως προς την ψύξη του, ενώ τον τον χειμώνα μονώνουν την ταράτσα, άρα το κτίριο δεν χρειάζεται τόση θέρμανση», πρόσθεσε ο κ. Κατσαρώνας.

 Όσον αφορά την εγκατάσταση πολλαπλών θερμοκηπίων στο ίδιο σημείο, επισήμανε πως μόνο το πρώτο θερμοκήπιο χρειάζεται να διαθέτει τον έξυπνο μηχανισμό και συνεπώς τα επόμενα θα έχουν σχεδόν την μισή τιμή

Ευκολία στη χρήση και τη μεταφορά

Η μόνη προϋπόθεση για τη λειτουργία τους είναι ότι πρέπει να υπάρχει ηλιοφάνεια στο σημείο. Φέρουν ρόδες, άρα δεν χρειάζονται πολεοδομική άδεια και παρόλο το μέγεθος τους, η κατασκευή τους είναι στιβαρή, από αλουμίνιο που διαφορετικά θα πήγαινε για ανακύκλωση. «Το θερμοκήπιο μέσα έχει ειδικό φωτισμό “Grow Light”, που ανάβει όταν έχει συννεφιά, οπότε τα φυτά έχουν πάντα τις ιδανικές συνθήκες και άρα δεν εξαρτώνται από τα καιρικά φαινόμενα για να μεγαλώσουν», εξήγησε ο κ. Κατσαρώνας.

Μάλιστα, εκτός από τη χρήση τους σε ταράτσες και μπαλκόνια, τα συγκεκριμένα θερμοκήπια θα μπορούσαν να αποβούν χρήσιμα σε δομές προσφύγων, λόγω της έλλειψης εκτάσεων και πόρων, σε Επαγγελματικά Λύκεια για χρήση σε μαθήματα Γεωπονίας, και οι Δήμοι θα μπορούσαν να τα τοποθετήσουν πάνω σε δημόσιες δομές όπως σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία κ.ά., ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

 Το πρότυπο

 Έχοντας συμβουλευτεί πολιτικούς μηχανικούς και αρχιτέκτονες «έχουμε φτιάξει ένα πρότυπο, έχουμε βάλει την υδροπονία, συνεργαζόμαστε με το Τμήμα Φυτικής Παραγωγής στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, ενώ έχουμε κάνει συμφωνία με την εταιρία “ELVIAL” για να μας δώσει τα αλουμίνια», σημείωσε ο κ. Κατσαρώνας, ο οποίος τόνισε πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοια εταιρεία ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ευρώπη, άρα δεν υπάρχει ανταγωνιστής! Επιπλέον, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης (Κ. Ζέρβας) έχει πει πολύ εγκωμιαστικά λόγια για την επιχείριση και έχει καλέσει τα παιδιά στο “OK!Thess”, το τμήμα που έχουν για τις start-up επιχειρήσεις για να ξεκινήσουν την επιχείριση, όποτε θέλουν», πρόσθεσε.

Τα παιδιά, μάλιστα, έκαναν συμφωνία με την «Organic European Technologies», η οποία παράγει τα πιο σύγχρονα οργανικά φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς, ώστε στα επόμενα μοντέλα που θα βγουν στην αγορά, όλο το θερμοκήπιο θα είναι ένα φωτοβολταϊκό χωρίς πολυκαρβουνικά.

Η ομάδα

Η ομάδα φέτος αποτελείται από 10 παιδιά τριών διαφορετικών σχολείων, γεγονός το οποίο «μας γέμισε με χαρά και ικανοποίηση γιατί βλέπουμε και παιδιά από άλλα σχολεία να θέλουν να πάρουν μέρος στα προγράμματα μας και να ζήσουν αυτό το ταξίδι επιχειρηματικότητας στο JA», επισήμανε ο κ. Κατσαρώνας και πρόσθεσε: «Είμαστε χαρούμενοι και πολύ ικανοποιημένοι! Παρ’ όλα αυτά νιώθουμε και ένα βάρος πάνω μας, γιατί πέρυσι το σχολείο μας πήρε την πανευρωπαϊκή πρωτιά, οπότε έπρεπε και φέτος να κάνουμε κάτι που να είναι αντάξιο της πορείας μας αυτής. Όμως είμαστε αισιόδοξοι, τα παιδιά είναι ενθουσιασμένα και πιστεύουν πάρα πολύ στο φετινό τους πρότζεκτ, το οποίο είναι πολύ καινοτόμο και καινούργιο. Φέτος, είμαστε πιο έμπειροι. Εμείς ως καθηγητές είδαμε κάποια λάθη που είχαν γίνει πέρυσι και καθοδηγήσαμε καλύτερα τα παιδιά».

Η ομάδα θα διεκδικήσει μαζί με τις υπόλοιπες 20 ομάδες τη νίκη στον πανελλαδικό διαγωνισμό του προγράμματος «Εικονική Επιχείριση» του «Junior Achievement Greece», που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαΐου, στον Θόλο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Stavros Niarchos Foundation Cultural Center.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος