Καθήλωσαν το κοινό, που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα «Τώνια Μαρκετάκη» του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τα δύο πρώτα επεισόδια της νέας σειράς της ΕΡΤ «Έρημη Χώρα», τα οποία προβλήθηκαν σε avant première.
Η «Έρημη χώρα» σε σενάριο-σκηνοθεσία Γιώργου Γκικαπέππα, με εξαιρετικούς ηθοποιούς και συντελεστές, είναι η πρώτη σειρά μυθοπλασίας της ΕΡΤ σε παραγωγή ERTFLIX, γεγονός πολύ σημαντικό καθώς ανοίγει νέες προοπτικές στην ψηφιακή πλατφόρμα της δημόσιας τηλεόρασης, που βρίσκεται σε διαρκή ανοδική τροχιά τα τελευταία τρία χρόνια.
Ολόκληρη η σειρά θα προβληθεί αποκλειστικά στο ERTFLIX τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
Παρόντες στη βραδιά ήταν ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας, ο Γενικός Διευθυντής Προγράμματος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Παπαβασιλείου, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ3, Φίλιος Στάγκος, η Πρόεδρος του ΔΣ του Φεστιβάλ, Ρία Θανούλη, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, ο σκηνοθέτης της σειράς, Γιώργος Γκικαπέππας και οι ηθοποιοί Δανάη Σκιάδη, Γιώργος Καραμίχος, Στεφανία Μαρόλα και Στέλιος Ξανθουδάκης.
Κωνσταντίνος Ζούλας: «Αυτή η σειρά δεν θα μείνει μόνον στα όρια της Ελλάδας»
Ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας στην ομιλία του πριν την προβολή των δύο πρώτων επεισοδίων της σειράς τόνισε μεταξύ άλλων πως «Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για την ΕΡΤ να συνδιοργανώνει τη συγκεκριμένη εκδήλωση και πως είναι η πρώτη φορά στη μακρά ιστορία του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης να παρουσιάζεται σε πρώτη προβολή μια πρωτότυπη σειρά μυθοπλασίας της Δημόσιας Τηλεόρασης. Η χαρά είναι διπλή για μας στην ΕΡΤ γιατί η Ερημη Χώρα του Γιώργου Γκικαπέπα που θα παρακολουθήσετε σε λίγο είναι η πρώτη παραγωγή του νέου παιδιού της ΕΡΤ του ΕRTFLIX».
«Το ERTFLIX, που έγινε πριν από λίγες μέρες 3,5 χρονών, γεννήθηκε μέσα στην πανδημία. Το ERTFLIX δημιουργήθηκε μέσα στην ΕΡΤ από ανθρώπους της ΕΡΤ χωρίς καμία εξωτερική βοήθεια. Η νέα αυτή πλατφόρμα έγινε πλέον και διεθνής καθώς είναι προσβάσιμη και στα εκατομμύρια των Ελλήνων, που ζουν εκτός Ελλάδος και μάλιστα όχι μόνο με ελληνικούς, αλλά και με αγγλικούς υπότιτλους», επισήμανε ο κ. Ζούλας.
Ο κ. Ζούλας έκανε λόγο για την επισκεψιμότητα του ERTFLIX λέγοντας πως «τον Οκτώβριο του 2023, δέχθηκε περισσότερες από 12 εκατομμύρια επισκέψεις σε ένα μόλις μήνα. Νούμερο που αντιστοιχεί σε περισσότερες από 400.000 θεάσεις την ημέρα και η πλειοψηφία δεν έγινε μέσα από τηλεοράσεις, αλλά από μικρότερες οθόνες. Το 30% των θεάσεων των σειρών μυθοπλασίας της ΕΡΤ γίνονται πλέον από κινητά τηλέφωνα και ένα επιπλέον 28% από υπολογιστές και τάμπλετς».
Τέλος, αναφέρθηκε στον σκηνοθέτη Γιώργο Γκικαπέππα που σκηνοθέτησε πέρσι για την ΕΡΤ μια τεράστια επιτυχία, το Βραχιόλι της Φωτιάς, το οποίο είχε μια εξαιρετική πορεία και σε μόλις μια εβδομάδα είχαν παρακολουθήσει τα οχτώ του επεισόδια περισσότεροι από ένα εκατομμύριο τηλεθεατές. Μετά τη συνάντησή τους για τη νέα παραγωγή της ΕΡΤ, Έρημη Χώρα χρειάστηκαν οκτώ μήνες για να ολοκληρωθεί η νέα σειρά.
Ο Πρόεδρος της ΕΡΤ ευχαρίστησε όλους τους τεχνικούς και τους ηθοποιούς λέγοντας χαρακτηριστικά πως έχει την αίσθηση ότι «αυτή η σειρά δε θα μείνει μόνο στα όρια της Ελλάδας».
Υπενθυμίζεται ότι τα οκτώ επεισόδια θα προβληθούν μόνο στο ERTFLIX και στη συνέχεια θα αποφασιστεί πότε θα προβληθούν στην τηλεόραση. Τέσσερα επεισόδια θα ανέβουν την 1η Δεκεμβρίου και τέσσερα στις 15 Δεκεμβρίου.
Γιώργος Γκικαπέππας: «Είχα ηθοποιούς που αγάπησαν αυτή τη δουλειά και έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό»
Μετά το τέλος της προβολής, ο σκηνοθέτης, Γιώργος Γκικαπέππας αλλά και οι ηθοποιοί, που ήταν παρόντες συνομίλησαν με τους θεατές, σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον Q&A, που έλυσε όλες τις απορίες.
«Εμένα πολύ μεγάλο κομμάτι της δουλειάς μου πέρα απ’ το γράψιμο, είναι η δουλειά με τους ηθοποιούς. Αυτά που γράφω στα στόματα των ηθοποιών, στα σώματά τους είναι μια διαδικασία, η οποία συμβαίνει και στο θέατρο αλλά το ίδιο συμβαίνει και στο σινεμά και σε σειρές στην τηλεόραση. Όταν ζωντανεύεις χαρακτήρες και καλείσαι να μεταδόσεις στον ηθοποιό αυτό, που εκείνος διαβάζει και ερμηνεύει και καλείται να το ζωντανέψει, για μένα αυτό είναι το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς. Αυτή είναι μια σειρά, που υπακούει σε ένα είδος, που αγαπώ εγώ, σε μια μορφή, που υπάρχει ένα είδος κατ επείγον, αναγκάζει τους ήρωες να λειτουργούν απέναντι σε μία κρισιμότητα, δηλαδή έρχεται ένα γεγονός, το οποίο δε σε παίρνει να το πολυσκεφτείς. Μέσα σε αυτή τη διαδικασία λειτουργείς υποσυνείδητα, οπότε σου προκύπτουν πράγματα, τα οποία προδίδουν πολλές φορές και πτυχές του χαρακτήρα. Έπρεπε να το βρω με τους ηθοποιούς. Τι είναι αυτό, που βγαίνει έξω από αυτούς, τι είναι αυτό, που τους προδίδει μέσα τους, ποιο είναι το παρελθόν τους και τα δικά τους πράγματα και πώς μπαίνουν μέσα σε αυτή την ιστορία και να διαχειριστούν το ζήτημα, που έχουν. Όλα αυτά έπρεπε να δουλευτούν, καθίσαμε διαβάσαμε το σενάριο μαζί, το δουλέψαμε, κάναμε πρόβες, για μένα το γύρισμα είναι λιγότερο η λήψη, το μεγαλύτερο μέρος είναι η πρόβα και πώς θα στήσουμε τη σκηνή. Δόξα τω Θεώ, έχω ηθοποιούς, που αγάπησαν αυτή τη δουλειά και έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό», τόνισε ο σκηνοθέτης της σειράς.
«Μπορώ να πω ότι η Μαρίνα είναι ένας χαρακτήρας, που από την πρώτη στιγμή που τη διάβασα, τη φαντάστηκα και την αγάπησα. Αυτό που με γοήτευσε σε αυτή είναι ότι αποκτά έναν σκοπό ζωής, αναλαμβάνοντας όλη την ευθύνη γι’ αυτό», επισήμανε η Δανάη Σκιάδη.
«Εγώ έχω ένα πλάκωμα πάλι, παρ’ ότι τα έχω δει τα επεισόδια, θέλω να τα ξαναδώ για να δω τι γίνεται και οι άνθρωποι δεν αγαπιόμαστε όπως θα θέλαμε όλοι…», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Καραμίχος.
«Εκτός απ’ το ξύλο που τρώμε, ο Γιώργος ξέρει πολύ καλά να επικοινωνήσει με τους ηθοποιούς. Γνωρίζει τον τρόπο να δημιουργήσουμε όλοι μαζί κάτι», σχολίασε ο Στέλιος Ξανθουδάκης.
«Ήταν πολύ μεγάλη χαρά για μένα να συνεργαστώ με τόσο ωραία ομάδα. Συνδέθηκα πολύ με τον χαρακτήρα και ήταν πολύ προσωπικό όλο αυτό», ανέφερε η Στεφανία Μαρόλα.
Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της σειράς, η οποία θα κάνει πρεμιέρα την 1η Δεκέμβρη στο ERTFLIX:
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος