Κατερίνη: Με ποδηλατάδα στον κερασώνα Ράχης ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις των «Ανθισμένων Κερασιών»

Mε 50 ποδηλάτες κάθε ηλικίας που διέσχισαν τον ανθισμένο κερασώνα της Ράχης, με ξεναγήσεις, βραβεύσεις, χορούς και τραγούδια, αεραθλητική επίδειξη, τα κάλαντα της Άνοιξης τραγουδισμένα από παιδιά νηπιαγωγείων, την συμμετοχή εκατοντάδων επισκεπτών, κερασοπαραγωγών και κατοίκων ολοκληρώθηκαν το απόγευμα στον αύλειο χώρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ράχης, οι διήμερες εκδηλώσεις των «Ανθισμένων Κερασιών της Πιερίας».

Κατερίνη: Με ποδηλατάδα στον κερασώνα Ράχης ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις των «Ανθισμένων Κερασιών»

Εκπρόσωποι της ΠΕ Πιερίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των τουριστικών φορέων της Πιερίας, η πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου, μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Αγιος Λουκάς» και κερασοπαραγωγοί των δύο περιοχών του νομού με τα ονομαστά κεράσια(Κολινδρός και Ράχη) έδωσαν ραντεβού του χρόνου τέτοιες …ανθισμένες μέρες, να ξαναβρεθούν στον αύλειο χώρο του Συνεταιρισμού, εκεί που πραγματοποιήθηκαν οι σημερινές εκδηλώσεις , εκφράζοντας τον κοινό στόχο να εξελιχθούν αυτές σε θεσμό που θα βοηθήσει να εξελιχθεί το κεράσι της Πιερίας από αγροτικό προϊόν- μέσω των ανθισμένων κερασιών- σε τουριστικό προιόν που θα φέρει επισκέπτες στην περιοχή και θα συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου καθώς και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Ήδη ο σπόρος της ιδέας που διατύπωσε πρώτη η πρόεδρος του ΕΟΤ να γίνουν οι ανθισμένες Κερασιές Πιερίας ένας προπομπός του project για τις «Ανθισμένες Διαδρομές» της χώρας(αναμένει χρηματόδοτηση) υλοποιήθηκε με επιτυχία από την ΠΕ Πιερίας, τους δημους Κατερίνης και Πύδνας- Κολινδρού,το Πιερικό Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής(ΠΟΤΑΠ), τους Συλλόγους των δύο περιοχών και τους κερασοπαραγωγούς και ήδη είναι προτάθηκε του χρόνου οι εκδηλώσεις των «Ανθισμένων Κερασιών» να είναι μεγαλύτερες σε διάρκεια ακόμη και 7ήμερες κι όπως είπε η κα Γκερέκου να ενωθούν με άλλα προιόντα με έμφαση στο μάρκετινγκ και στην προβολή γιατί αυτό είναι που μας λείπει. Οι φετινές εκδηλώσεις των Υπέροχων «Ανθισμένων Κερασιών» πέτυχαν γιατί προβλήθηκαν όπως έπρεπε…»σημείωσε.

Η υφυπουργός Ανάπτυξης Άννα Μάνη- Παπαδημητρίου σε σύντομο χαιρετισμό της κατά την έναρξη των εκδηλώσεων τόνισε ότι η Πιερία είναι ένας ευλογημένος τόπος κι αυτό πρέπει να περάσει και έξω από την Πιερία, σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό ενώ εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τον ΕΟΤ και την πρόεδρό του «θα μπορέσει να συνδέσει τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό ώστε να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας» ενώ ο βουλευτής Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος τόνισε ότι οι εκδηλώσεις είναι μια καλή αρχή που εκτός των άλλων έφερε την νέα γενιά στην φύση ,κοντά στον πρωτογενή τομέα…»

«Αυτό που κάνουμε είναι να αναδείξουμε αλλιώς τους κερασώνες πριν από την καρποφορία… φωτίζουμε το άνθος σε μια εποχή που ειναι γεμάτη με τις νυφούλες των κερασιών ανέφερε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Κατερίνης Ελίνα Διαμαντοπούλου( ο δήμος συμμετέχει ως μέλος του Οlympus Riviera Greece στον ΠΟΤΑΠ), γίνεται για πρώτη φορά, φιλοδοξούμε να γίνει θεσμός.

«Φέτος οι καιρικές συνθήκες έφεραν νωρίτερα την άνθιση των περισσότερων κερασιών. Υπό τις συνθήκες προηγούμενων χρόνων οι κύριες ποικιλίες του κερασώνα της Ράχης θα ήταν ανθισμένες αυτές τις μέρες. Σήμερα στον κερασώνα οι περισσότερες ποικιλίες έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της άνθισης. Οι όψιμες ποικιλίες είναι αυτές που κρατούν ακόμη τα άνθη τους ανέφερε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ράχης κ Δημ Ντούρος. Όπως είπε ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Συνεταιρισμός θέλει την επέκταση του project καθώς την Άνοιξη του 2015 έχοντας ξεκινήσει να παρουσιάζουμε τις ανθισμένες κερασιες της Ράχης μόνο με πλάνα από drones τα μηνύματα ήταν από τότε πολύ ενθαρρυντικά. Εξετάζουμε λοιπόν, του χρόνου, να προτείνουμε να γίνουν οι εκδηλώσεις Ανθισμένων Κερασιών δύο Σαββατοκύριακα: το τελευταίο του Μαρτίου και το πρώτο του Απριλίου συμπεριλαμβάνοντας και δράσεις περιβαλλοντικές πχ την αξία της μέλισσας , των φυτών της περιοχής, το λευκό των πεσμένων ανθών στα χωράφια και της έντονης ευωδίας τους…

Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων έγινε και η βράβευση των φωτογράφων που διακρίθηκαν στον Διαγωνισμό Καλύτερης Φωτογραφίας των Ανθισμένων Κερασιών Πιερίας. Συνολικά βραβεύτηκαν έξι νέοι φωτογράφοι. Τις διήμερες εκδηλώσεις των Ανθισμένων Κερασιών Πιερίας στήριξε και η Ι.Μ. Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα ως μέλος του ΠΟΤΑΠ με τον μητροπολίτη κ Γεώργιο να είναι παρών σε αυτές που έγιναν την πρώτη μέρα στον Κολινδρό.

Η πιο σύγχρονη γραμμή διαλογής κερασιού στον κόσμο θα λειτουργήσει τον Μάιο στην Ράχη Πιερίας

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ραχης Πιερίας «ο Άγιος Λουκάς» αριθμεί 200 μέλη, με βασικά προιόντα τα κεράσια, βερύκοκα, μήλα και αχλάδια. Η παραγωγή κερασιού είναι κυρίαρχη και ξεπερνάει τους 1000-1500 τόνους ετησίως.«Εκτιμήσεις για την παραγωγή της φετινής χρονιάς μπορούν να γίνουν μετά από μια εβδομάδα» ανέφερε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Δημ Ντούρος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο των εκδηλωσεων για τις «Ανθισμένες Κερασιές».Ο Συνεταιρισμός σε συνεργασία με Ισραηλινό όμιλο, προχώρησε πρόσφατα σ ενα νέο project στην πιλοτική καλλιέργεια(40 στρέμματα) της νέας ποικιλίας αχλαδιού «Ιτεν», έχοντας τα αποκλειστικά δικαιώματα για την Βόρεια Ελλάδα.

Φέτος ο Συνεταιρισμός προχώρησε σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των ποικιλιών κερασιάς «με νέες, εμπορικές και περισσότερο ανθεκτικές στα σκισίματα και στις βροχές,μεγαλόκαρπες, γλυκιές και τραγανές».

Με την νέα επένδυση που γίνεται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης φέτος θα μπει σε λειτουργία η νεα γραμμή διαλογής του κερασιού Unitec με την χρήση καμερών, θα δίνει την δυνατότητα να καταλήγουν τα κεράσια στην συσκευασία χωρίς να παρεμβαίνει ανθρώπινο χέρι. Το κόστος της επένδυσης υπολογίζεται σε 2 εκατομμύρια ευρώ και όπως τόνισε ο κ Ντούρος θα είμαστε η πιο σύγχρονη γραμμή διαλογής κερασιού στον κόσμο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος