Καταστροφές σε καλλιέργειες από τις ισχυρές βροχοπτώσεις

Τα “γυρίσματα” του καιρού είναι συχνότερα και καταστροφικότερα. Μια διαπίστωση της τελευταίας πενταετίας που τείνει να καταστεί μόνιμος πονοκέφαλος για τους καλλιεργητές.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Παύλος Σαρόγλου, επισκέφτηκε τον κάμπο των Γιαννιτσών που έχει μετατραπεί ξανά σε λίμνη. 

Για σκωτσέζικο ντούς των αγροτών έκανε λόγο ο Παύλος και η εκτίμησή του δεν απέχει από την πραγματικότητα.

Με πάχνη ξεκινάνε, με ήλιο συνεχίζουν με βροχή κλείνουν την ημέρα. Οι καλλιέργειες βρίσκονται στο έλεος του καιρού, που δοκιμάζει τις αντοχές των ανθρώπων, και το μήνυμά του είναι δυσοίωνο.

Καλαμπόκια, βαμβάκια, οπωροκηπευτικά και οπορωφόρα δέντρα έχουν βουλιάξει στο νερό. Υπολογίζεται ότι 15.000 στρέμματα με φρούτα έχουν καταστραφεί, προτού μαζέψουν την παραγωγή.

Με γεννήτριες προσπαθούσαν οι αγρότες να αντλήσουν τα νερά από τα χωράφια, αλλά μάταια, γιατί σύντομα ακολουθούσε μια ακόμη νεροποντή. Μέχρι να στραγγίσουν τα νερά υπάρχει κίνδυνος να σαπίσουν ακόμη και οι ρίζες των δένδρων, αναφέρουν οι αγρότες.

Για κάποιους καλλιεργητές είναι η δεύτερη φορά που φυτεύουν και χάνουν την σοδειά. Οι αποζημιώσεις που διεκδικούν από τον ΕΛΓΑ φαίνονται ως λύση, αλλά είναι προσωρινή και δεν θα αλλάξουν κάτι σχετικά με τον καιρό, ο οποίος έπαψε να είναι βοηθός του αγρότη. Τι θα γίνει με την επόμενη σοδειά, του χρόνου ή σε δυο χρόνια; Έως πότε θα αποζημιώνονται οι καλλιέργειες χάρη της καλλιεργητών, χωρίς ελπίδα για κάτι καλύτερο; Οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες. Η γη δεν ενδιαφέρεται για τα προβλήματα των ανθρώπων και αναζητεί τις παλιές οδούς διέλευσης.

Καταστροφές σε καλλιέργειες από τις ισχυρές βροχοπτώσεις

Όταν οι καπεταναίοι  Άγρας και Νικηφόρος πολεμούσαν για να διώξουν τους βούλγαρους από τον βάλτο των Γιαννιτσών, η περιοχή ήταν ένας τόπος ελονοσίας και φτώχειας, διαβάζει ο αναγνώστης των «Μυστικών του Βάλτου». Μετά την αποστράγγιση, την περίοδο του μεσοπολέμου, η ρηχή, βαλτώδης λίμνη του Λουδία ή των Γιαννιτσών, όπως λέγεται, μετατράπηκε σε εύφορη γη που μοιράστηκε στους πρόσφυγες για γεωργική καλλιέργεια. Όμως το έδαφος, όπως και το ποτάμι που γέμιζε την λίμνη έχουν μνήμη. “Καιρού θέλοντος”, ίσως η δημιουργία ταμιευτήρων στην περιοχή, για την συγκέντρωση τέτοιου μεγάλου όγκου ομβρίων υδάτων αποβεί πιο αποδοτική για εκείνες τις καλλιέργειες που θα κριθούν ότι έχουν μέλλον στο ζοφερό μέλλον που διαγράφεται.    

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος