Κατασκευαστής εγχόρδων- Απo την Ευρυτανία στην Ιταλία

Μια ιδιαίτερη σχέση υπάρχει μεταξύ ενός οργανοποιού με το μουσικό όργανο που θα κατασκευάσει και αυτή αναπτύσσεται κατά την διάρκεια μιας εξαιρετικά λεπτής εργασίας.

Αυτή η ιδιαιτερότητα, που δίνει ζωή σε ένα άμορφο υλικό καθιστά και τον οργανοποιό ένα είδος καλλιτέχνη. Ο λόγος για τον Δημήτρη Κακό, ο οποίος μεγάλωσε στο κατάλληλο περιβάλλον και έμαθε την τέχνη του οργανοποιού. Στα δεκαπέντε του κατασκεύασε το πρώτο του βιολί. Έκτοτε αναλαμβάνει να εκτελέσει παραγγελίες στην Κρεμόνα της Λομβαρδίας, που έχει παράδοση στην κατασκευή εγχόρδων. Εκεί πάλλονται οι χορδές από τις δεξιότητες του πιο διάσημου κατασκευαστή.

Κατασκευαστής εγχόρδων- Απo την Ευρυτανία στην Ιταλία

Ο Αντόνιο Στραντιβάριους, αποτελεί έως σήμερα συνώνυμο της εξαιρετικής ποιότητας εγχόρδων, όπως βιόλες, βιολιά και βιολοντσέλα. Ένα γνήσιο Στραντιβάριους του 17ου αιώνα αποτιμάται σε εκατ. ευρώ.   

Σύμφωνα με τον κ. Κακό εκτός από την ξυλογλυπτική του κατασκευή το πιο σημαντικό είναι η πρώτη ύλη, τα πολύ παλιά ξύλα, τα βερνίκια και τα καλούπια.

Η ποιότητα του βιολιού εξαρτάται από την πυκνότητα του ξύλου. Όσο μεγαλύτερη τόσο καλύτερη η ηχητική του απόδοση και αυτό εξαρτάται από τις κλιματολογικές συνθήκες στις οποίες αναπτύσσεται ένα δέντρο. Όσο πιο ψυχρό το κλίμα τόσο πιο υψηλή ποιότητα αυτών των οργάνων. Ένα άστατο σύστημα με εναλλαγές, ένα υγρό περιβάλλον αντενδείκνυνται  για τέτοιες κατασκευές.

Κατασκευαστής εγχόρδων- Απo την Ευρυτανία στην Ιταλία

«Επάνω στον πάγκο κατασκευής είσαι πάντα μαθητής, αλλά υπάρχουν κάποια βήματα που ακολουθούνται και είναι μια σχέση μοναδική, μέχρι την στιγμή που θα δοκιμάσει να παίξει τις πρώτες νότες». Όπως λέει ο κ. Κακός στο τέλος μετρά το ότι ένας πολύ γνωστός, καταξιωμένος καλλιτέχνης θα το πάρει, θα παίξει και θα συγκινήσει το κοινό. Βεβαίως πολλοί θα ήθελαν αλλά δεν μπορούν να γίνουν όλοι Νικολό Παγκανίνι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος