Κασέρι ΠΟΠ με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα από τυροκόμους της Δυτικής Μακεδονίας

Είθισται να λέγεται ότι τα τυροκομεία επιβαρύνουν με την λειτουργία τους το περιβάλλον. Αυτό καταρρίπτεται στην περίπτωση μιας μονάδας που λειτουργεί στην Δεσκάτη.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μάκης Νασιάδης, επισκέφτηκε την ορεινή περιοχή των Γρεβενών, όπου φιλοξενούνται οι περισσότερες κτηνοτροφικές μονάδες της δυτικής Μακεδονίας.  

Ο Λάμπρος Χατζηζήσης, τυροκόμος, λέει για το πως είκοσι μικρές τυροκομικές μονάδες θεώρησαν ως πλεονέκτημα την σύνδεση της Δεσκάτης με το φυσικό αέριο και έθεσαν τις βάσεις μιας μεγάλης μονάδας που δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον.  

Κασέρι ΠΟΠ με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα από τυροκόμους της Δυτικής Μακεδονίας

Στόχος τους είναι να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και έπεται η πράσινη συνέχεια με φωτοβολταϊκά και ηλεκτρικά μέσα παραγωγής και μεταφοράς των προϊόντων.

Ο κ. Χατζηζήσης, εξηγεί πως οι πράσινες επιλογές επιδοτούνται από την ΕΕ. Ειδικά, η  δυτική Μακεδονία έχοντας μπεί στην απολιγνιτοποίηση μπορεί να πάρει έως και το 70% – 75%  σε επιδότηση, κάτι που είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για επενδύσεις.

Κασέρι ΠΟΠ με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα από τυροκόμους της Δυτικής Μακεδονίας

Γνωρίζοντας ότι η ισχύς είναι εν τη ενώση δημιουργήσανε την ΚΙΝΣΕΠ τυροκόμων δυτικής Μακεδονίας, και τα μικρά τυροκομεία ενώθηκαν. Έτσι, έγιναν συμπράξεις που μπορούν να εκμεταλλευτούν τα ευρωπαϊκά προγράμματα και να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία για τα προϊόντας τους και να βοηθήσουν στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Όταν η παραγόμενη ενέργεια από το περιβάλλον βοηθά τότε βελτιώνονται και τα οικονομικά των επιχειρήσεων, ειδικά αυτών που είναι ενεργοβόρων.  

Κασέρι ΠΟΠ με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα από τυροκόμους της Δυτικής Μακεδονίας

Η ΚΙΝΣΕΠ στην Δεσκάτη παράγει ένα ημίσκληρο τυρί, κασέρι, που διαθέτει όλα τα πλεονεκτήματα χωρίς τα μειονεκτήματα της παραγωγής.  

Όπως λέει κ. Χατζηζήσης για το γάλα που προορίζεται για αυτήν την παραγωγή καταβάλλονται υψηλότερες τιμές στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι έχουν κίνητρο να συνεχίσουν να εργάζονται στον πρωτογενή τομέα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος