Καλοκαίρι- προστασία από τον ήλιο και τις αλλεργίες

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν καθημερινά, κατά την θερινή περίοδο, μπορούν να αντιμετωπιστούν ιατρικά, αλλά το θέμα είναι να προβλεφθούν, προκειμένου να αποφευχθούν.  

Τα δυο είδη υπεριώδους ακτινοβολίας UV-B και UV-Γ είναι υπεύθυνα για τα επιφανειακά εγκαύματα που μπορεί να εξελιχθούν σε καρκινώματα ή και σε μεταλλάξεις. Όσον αφορά την UV-A, προκαλεί βαθιά εγκαύματα και μελανώματα και δεν αποτρέπεται με απλά αντηλιακά. Αυτά επισημαίνει, προς τους λάτρεις του ήλιου, ο Παντελής Σουβατζίδης, μέλος ευρωπαϊκής ακαδημίας δερματολογίας.

«Υπάρχουν σκευάσματα για την προστασία, αλλά η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο είναι η καλύτερη επιλογή».

Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία προκαλεί εγκαύματα στο δέρμα και προβλήματα στην όραση. Εκείνο που προκαλείται χωρίς αμφιβολία και ανεξάρτητα από όσες αντηλιακές φορά κάποιος είναι η πρόωρη γήρανση του δέρματος, καθώς καταστρέφει το κολλαγόνο, ενώ έπειτα από χρόνια μπορεί να εμφανιστεί καταρράκτης στα μάτια, ακόμη και αν προστατεύονται από γυαλιά ηλίου.

Καλοκαίρι- προστασία από τον ήλιο και τις αλλεργίες

Ειδικός ρουχισμός, τεχνικός, είναι κατάλληλος για την θάλασσα και προστατεύει από την ακτινοβολία. «Το ηλιακό έγκαυμα δεν φαίνεται άμεσα, αλλά κάποιες ώρες μετά. Μέσα στην θάλασσα έχουμε την ψευδαίσθηση της δροσιάς εκείνη την ώρα, ενώ στην πραγματικότητα καίγεται το δέρμα. Το καλύτερο αντηλιακό είναι αυτό που θα φορέσουμε. Εάν κάτι μας ενοχλεί σε μυρουδιά, ή στην αίσθηση της αφής επιλέγουμε κάτι διαφορετικό, από τόσα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά».

Καλοκαίρι- προστασία από τον ήλιο και τις αλλεργίες

Σύμφωνα με το Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Δέρματος (SCF), κάθε ώρα περισσότεροι από δύο άνθρωποι πεθαίνουν από καρκίνο του δέρματος. Η κύρια αιτία είναι η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) από τον ήλιο και τα σολάριουμ. Έπειτα από μόλις πέντε ηλιακά εγκαύματα διπλασιάζεται ο κίνδυνος να αναπτυχθεί ένας δυνητικά θανατηφόρος τύπος καρκίνου του δέρματος, το μελάνωμα.[1] Σε περίπτωση εγκαυμάτων συνιστώνται συχνά δροσερά ντους και δροσερές κομπρέσες για ανακούφιση, ενώ ο οργανισμός χρειάζεται πολύ νερό για την επούλωση του δέρματος.

Καλοκαίρι- προστασία από τον ήλιο και τις αλλεργίες

Κάτι που επίσης ταλαιπωρεί τον κόσμο το καλοκαίρι είναι οι αλλεργίες. Όπως όμως εξηγεί ο κ. Σουβατζίδης δεν έχουν να κάνουν με την αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά με την μεγαλύτερη έκθεση σε αλλεργιογόνα, λόγω εποχής. Χωρίς ενδύματα που προφυλάσσουν από την επαφή με χόρτα και φυτά π.χ. σε έναν κήπο, είναι εύκολη η επαφή με αλλεργιογόνα, όπως και ένας περίπατος σε ένα πευκοδάσος Η γύρη, που αποτελεί την πιο κοινή αιτία για αλλεργικές αντιδράσεις πλανάται στην ατμόσφαιρα κυρίως την άνοιξη και χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή για να υποχωρήσει.

Τα τσιμπήματα από έντομα εξαρτώνται από την αλλεργική αντίδραση του κάθε ενός ξεχωριστά. Σε άλλους είναι μικρότερη σε άλλους μεγαλύτερη, αλλά είναι εύκολα αντιμετωπίσιμα.   

Καλοκαίρι- προστασία από τον ήλιο και τις αλλεργίες

Τέλος, τα δαγκώματα φιδιού στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν είναι επικίνδυνα, τουλάχιστον στην Ελλάδα, σημειώνει ο κ. Σουβατζίδης. «Δεν χρειάζεται πανικός. Συνήθως η τοξίνη των φιδιών χρειάζεται κάποιες ώρες για να δράση, οπότε υπάρχει χρόνος για ιατρική παρέμβαση».   

Και με τις συμβουλές του ειδικού για τα μικροατυχήματα του καλοκαιριού, οι διακοπές ξεκινούν με τους καλύτερους οιωνούς.


[1] Cancer Facts & Figures, Special Section: Cancer in Adolescents and Young Adults, American Cancer Society,  (2020) 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος