Κ. Γώγος: Το δάσος «θυσιάζεται» μόνο όταν δεν υπάρχει καμία άλλη, εναλλακτική λύση

«Η θυσία του δάσους είναι συνταγματικά επιτρεπτή μόνο όταν δεν υπάρχει καμία άλλη, εναλλακτική λύση και μόνο όταν η θυσία γίνεται στην απολύτως απαραίτητη για την επίτευξη του σκοπού έκταση». Την επισήμανση αυτή έκανε ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Γώγος, μιλώντας για την προστασία του δάσους στο Ελληνικό Σύνταγμα σε εκδήλωση που διοργάνωσε το πρωί, το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Δασών.

«Καταλαβαίνουμε έτσι», συνέχισε ο κ. Γώγος, «γιατί ο νομοθέτης είναι γενικά αρνητικός στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων σε δάση και δασικές εκτάσεις». «Φωτοβολταϊκά μπορούν να γίνουν κατ΄ αρχάς οπουδήποτε ωστόσο, υπάρχει μια εξαίρεση από τον κανόνα αυτό η οποία τέθηκε πρόσφατα και αφορά τις περιοχές της απολιγνιτοποίησης στη δυτική Μακεδονία. Εκεί έχουμε την ιδιαιτερότητα ότι έχουμε μεγάλες εκτάσεις λιγνιτορυχείων και χώρο εναπόθεσης εξορυκτικών αποβλήτων εκ των οποίων, υπάρχουν ορισμένες περιοχές, που είχαν παλαιότερα δασικό χαρακτήρα και τώρα πρέπει να επαναχρησιμοποιηθούν παραγωγικά. Ο νομοθέτης πρόσφατα επέτρεψε εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών στις περιοχές αυτές υπό την προϋπόθεση ότι πρώτον βεβαιώνεται από αρμόδια αρχή, ότι η αναδάσωση αυτών των εκτάσεων που στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκαν για λιγνιτική εκμετάλλευση είναι πλέον αδύνατη και υπό τον όρο ότι προβλέπεται η αναδάσωση σε άλλη, κατάλληλη περιοχή, έκτασης κατά 10% μεγαλύτερης από αυτή που χρησιμοποιήθηκε» 

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, κεντρικό αίτημα πρέπει να αποτελεί η επένδυση από το κράτος σε οικονομικούς πόρους για την προστασία του δασικού πλούτου που συνδέεται άρρηκτα με τη βιοποικιλότητα και την προστασία των προστατευόμενων περιοχών.

Ο Κωνσταντίνος Γώγος διδάσκει διοικητικό δίκαιο, διοικητική δικονομία και δίκαιο περιβάλλοντος, χωροταξικό και πολεοδομικό. Έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου, επισκέπτης ερευνητής στις Νομικές Σχολές του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης και του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου και επισκέπτης καθηγητής στο θερινό τμήμα του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Βαλτικής στο Καλίνινγκραντ. Είναι μέλος της επιστημονικής εταιρείας «Νόμος και Φύση» και του ΔΣ της επιστημονικής εταιρείας Δικαίου της Πολεοδομίας και Χωροταξίας. Από το 2022 θητεύει ως μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νικόλαος Γ.Παπαϊωάννου, ο Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, καθηγητής Απόστολος Αποστολίδης, και εκπρόσωποι δημοσίων και επαγγελματικών φορέων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος