Ιπ4.-Τετρασθενής εγκατάσταση του Στυλιανού Τζιρίτα στο Oratos Art Space, στη Θεσσαλονίκη

Το Ιπ4. είναι μία εγκατάσταση του Στυλιανού Τζιρίτα όπου στο επίκεντρο αυτής απαντάται το άλογο ως μορφή και δυναμική.

Το Ιπ4. παρουσιάστηκε τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους στην Αθήνα στο Underflow records & Art Gallery αν και παρουσίαση του στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στον Ορατό είχε κανονισθεί πριν παρουσιασθεί η εγκατάσταση στο αθηναϊκό κοινό.

Στο επίκεντρο των κατασκευών που παρουσιάζονται στο Ιπ4. ανιχνεύονται δύο συντεταγμένες. Η πρώτη έχει να κάνει με το σώμα του αλόγου ως δυναμική κίνησης και η δεύτερη με το άλογο ως μοχλικό σύστημα κίνησης πίσω από την πορεία του ανθρώπινου πολιτισμού. Γύρω από αυτό το δίπολο στήνονται μικρόκοσμοι εμφατικής αχρονικότητας που εμφανίζουν και τοποθετούν μικρογραφίες διαφορετικής κλίμακας αλόγων μέσα σε περιβάλλοντα και με στοιχεία που απηχούν διαφορετικές σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας (ενίοτε και δυστοπικής). Ως υλικά αυτών των διοραμάτων έχουν χρησιμοποιηθεί εκτός των ίδιων των πλαστικών αλόγων (κλίμακες 1/72, 1/46, 1/98) αντικείμενα που ήδη έχουν συγκεκριμένη μορφή από προηγούμενη χρήση τους και στη συγκεκριμένη περίπτωση γίνεται σύνθεση αυτών σε νεότερα περιβάλλοντα (εννοιολογικά και αισθητικά).

Ιπ4.-Τετρασθενής εγκατάσταση του Στυλιανού Τζιρίτα στο Oratos Art Space, στη Θεσσαλονίκη

Τα άλογα δεν εμφανίζονται για πρώτη φορά στην πορεία του Στυλιανού Τζιρίτα. Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 υπήρξε η έκδοση του εικαστικού (και γραφιστικού) fanzine Το Σιδερένιο Ψωράλογο ενώ αργότερα υπήρξε και το διήγημα Η Επανάσταση των Αλόγων στο περιοδικό Fractal το 1997, ενώ η οπτική και πραγματικότητα των ζώων έχει έρθει και άλλη φορά στο επίκεντρο των παραγωγών του με την παράσταση Ο Λόγος του Λαγού (κείμενο-performance του ίδιου, σε σκηνοθεσία της Νατάσας Ιατροπούλου) που παρουσιάστηκε το 2002 στο Μικρό Μουσικό Θέατρο.

Ημερομηνία : Παρασκευή και Σάββατο 24 & 25 Μαΐου 2024

Χώρος : Oratos /Στρ. Σφέτσου 2 / Θεσσαλονίκη. Ώρες : 8.00 – 11.00 μμ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος