Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: «Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των γιατρών εναντίον του νομοσχεδίου»

Το διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του συζήτησε εκτενώς το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας».

Το ΔΣ του ΙΣΘ αποφάσισε να στηρίξει τις κινητοποιήσεις των γιατρών εναντίον του νομοσχεδίου. Κατά την άποψη του ΔΣ, το νομοσχέδιο με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν αντιμετωπίζει σε βάθος τα σοβαρά προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας . Ο ΙΣΘ έχει εκφράσει προς πάσα κατεύθυνση την άποψη ότι προκειμένου να υπάρξει η επιθυμητή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν άμεσα με διαρθρωτικές αλλαγές τα προβλήματα όπως:

-Η υποστελέχωση του ΕΣΥ με προκήρυξη όλων των οργανικών θέσεων σε πρωτοβάθμια κέντρα υγείας και νοσοκομεία δίνοντας κίνητρα σε νέους γιατρούς καθώς και στελέχωση των ακριτικών νοσοκομείων και των νοσοκομείων των νησιών.
-Η μισθολογική απαξίωση των γιατρών του ΕΣΥ
-Οι οργανωτικές και διαρθρωτικές αδυναμίες στη διοίκηση του ΕΣΥ

Για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, πέραν των νομοθετικών ρυθμίσεων, απαιτείται και γενναία χρηματοδότηση του συστήματος υγείας συνολικά ώστε:

-Να εφαρμοστούν οι δικαστικές αποφάσεις για επαναφορά των μισθών του Εθνικού Συστήματος Υγείας τουλάχιστον στα προ κρίσης επίπεδα (να σημειώσουμε εδώ ότι οι μισθοί είναι υποπολλαπλάσιοι συγκριτικά με τις απολαβές γιατρών ευρωπαϊκών χωρών με ανάλογο ΑΕΠ της Ελλάδας)
-Κατάργηση του ληστρικού μέτρου του clawback
-Επαναφορά της αμοιβής επίσκεψης των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ στα προ κρίσης επίπεδα (τουλάχιστον 20 ευρώ) με ταυτόχρονη θέσπιση αμοιβής για τον εργαστηριακό γιατρό.

Το ΔΣ το ΙΣΘ αποφάσισε να ζητήσει το πάγωμα της ψήφισης του νομοσχεδίου ώστε οι οποίες αλλαγές στο ΕΣΥ (αρ. 7, αρ. 10 κλπ) να προκύψουν με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των γιατρών και μετά από την εκτενή διαβούλευση με τους Ιατρικούς Συλλόγους και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τον τοκετό, το διοικητικό συμβούλιο του ΙΣΘ αποφάσισε την τροποποίηση των ρυθμίσεων στη βάση των προτάσεων της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας (πατήστε εδώ), ενώ για τις ρυθμίσεις που αφορούν την ιατρική εκπαίδευση ζητούμε την ενσωμάτωση στο νομοσχέδιο των προτάσεων των ειδικευομένων και νέων γιατρών του ΙΣΘ (πατήστε εδώ)

Επίσης αποφασίστηκε η διοργάνωση συνέντευξης τύπου την Πέμπτη, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες εκτενώς για τις θέσεις του ΙΣΘ.

Πηγή: Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος