Η χορωδία των Ουκρανών στην δομή Σερρών

Έφυγαν πρίν από ένα χρόνο από την Ουκρανία, πρόσφυγες και εγκαταστάθηκαν στις Σέρρες, όπου συνεχίζουν να τραγουδούν για την πατρίδα τους, περιμένοντας την ημέρα της επιστροφής.

Ο ήχος της φωνής τους έφτασε και άγγιξε τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Βασίλη Αναστασιάδη, που άρχισε ήδη να μαθαίνει Ουκρανικά.   

Εκπατρισμένοι, μαζεύουν τα κομμάτια της ζωής τους και αναζητούν ένα στήριγμα για να βαδίσουν στο μέλλον. Οι Ουκρανοί που εγκαταστάθηκαν στις Σέρρες μέσα από τα τραγούδια τους αντλούν δύναμη και υπομονή. Στο πλευρό τους στέκεται η Δήμητρα Παναγιωτάκη, διοικήτρια της Δομής Σερρών, που ενεθάρρυνε τις προσπάθειες τους να εκφραστούν. Μια χορωδία παιδιών και ένα τμήμα ενηλίκων αγκαλιάζουν τους ανθρώπους που έχασαν τα πάντα, αλλά κουβαλούν μαζί τους την χώρα τους.   

Η Στέλλα Βλαχοπούλου, δασκάλα χορωδίας, διδάσκει και ταυτόχρονα μαθαίνει. Ένα παραδοσιακό ουκρανικό τραγούδι από τα στόματα των προσφύγων φτάνει πιο μακριά από τον ήχο των όπλων και έχει το πλεονέκτημα να στέκεται ακλόνητο ακόμη και υπό το σφυροκόπημα των πολυβόλων.

Όταν οι θεωρούμενοι ως ισχυροί βρίσκονται αντιμέτωποι με την αποφασιστικότητα και το θάρρος των λαών, τότε η ιστορία γράφει λαμπρές σελίδες, ηρωισμού.

Απογοητευμένοι όσοι ήλπιζαν να γονατίσει η Ουκρανία μέσα σε λίγες εβδομάδες, ακούν τα τραγούδια των προσφύγων από τόσο μακριά και παρατηρούν το ηθικό ενός λαού να κρατά ψηλά την ιδέα της ελευθερίας, τόσο απεχθή στα απολυταρχικά καθεστώτα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος