Η Θεσσαλονίκη του 20ου αιώνα ζωντανεύει μέσα από 17 διηγήματα

Η Θεσσαλονίκη του 20ου αιώνα, από την απελευθέρωσή της μέχρι αρκετά χρόνια μετά τη μεταπολίτευση «ζωντανεύει» μέσα από τα διηγήματα της Μελίσσας Στοΐλη, στο καινούργιο της βιβλίο με τίτλο «Απ’ το μπαλκόνι να φύγεις!» (εκδόσεις Κίχλη). «Είναι στιγμιότυπα ζωής, επακόλουθα σημαντικών γεγονότων, που δίνουν την αύρα της πόλης στη διάρκεια περίπου ενός αιώνα», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συγγραφέας.

Στα δεκαεπτά διηγήματα του βιβλίου «πρωταγωνιστούν» πρόσωπα και καταστάσεις της προσωπικής μυθολογίας της Στοΐλη από τη γενέτειρά της, τη Θεσσαλονίκη, από την οποία έχει φύγει εδώ και δεκαετίες για να ζήσει στην Αθήνα. Μοιάζει να είναι ένα δικό της «ξεκαθάρισμα» με την πόλη στην οποία μεγάλωσε. «Είναι μια ιδιαίτερη πόλη, πολύ γοητευτική και ταυτόχρονα αρκετά συντηρητική σε κάποιες περιπτώσεις. Κοιτάζοντάς την από απόσταση αποκτώ άλλη σχέση μαζί της. Επιστρέφω σε αυτήν με άλλον τρόπο, χρησιμοποιώντας τη μνήμη: την προσωπική και την συλλογική», εξηγεί.

Το βιβλίο περιέχει δεκαεπτά ιστορίες που διαδραματίζονται στην πολύχρωμη και πολυπολιτισμική Θεσσαλονίκη, με ήρωες που άλλες φορές προσεύχονται στα σεφαραδίτικα, άλλοτε θυμούνται ένα ποντιακό μοιρολόι ή μια φράση στα τούρκικα ή τα εντόπια. Ιστορίες που, όπως λέει η ίδια, περιέχουν αρκετή έρευνα και πληροφορίες που άντλησε από παλιές εφημερίδες, ιστορικά βιβλία, οικογενειακά έγγραφα και φωτογραφικά άλμπουμ.

Ο τίτλος είναι από μια φράση ενός από τα διηγήματα και τον επέλεξε η συγγραφέας γιατί έχει πολλές και διαφορετικές αναγνώσεις. «Στον καθένα δημιουργεί άλλους συνειρμούς. Κάποιος τον θεωρεί απειλητικό, άλλος χιουμοριστικό, κάποιος θεωρεί ότι η φράση απευθύνεται σε κάποιον εραστή, ή σε κάποιον κυνηγημένο. Όταν κάτι έχει τόσες αναγνώσεις, είναι ιντριγκαδόρικο», σημειώνει η Μελίσσα Στοΐλη.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει το Σάββατο 14 Μαΐου 2022, στις 19:30, στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης-Casa Bianca. Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Εύη Καλλίνη, θα μιλήσει η συγγραφέας Γεωργία Τριανταφυλλίδου, ο αν. καθηγητής ΑΠΘ, Χρήστος Τσιρώνης, αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Μπέττυ Νικολέση και Μαρία Συλλοπούλου, ενώ διαδικτυακή παρέμβαση θα κάνει και ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Άρης Δημοκίδης.

Πηγή ΑΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος