Η Θεσσαλονίκη θα τιμήσει τον Κώστα Γαβρά- Τελετή χωροθέτησης του «Δείκτη Μνήμης»-Σημείο Ζ

Η Θεσσαλονίκη θα τιμήσει την προσεχή Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου τον Κώστα Γαβρά.

Στις 12:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η τελετή χωροθέτησης του «Δείκτη Μνήμης» – Σημείο Ζ στη συμβολή των οδών Ελ. Βενιζέλου και Ερμού πλησίον του μνημείου Γρηγόρη Λαμπράκη. προς τιμήν του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, ενώ στη συνέχεια διοργανώνεται ανοιχτή εκδήλωση με την παρουσία του το απόγευμα της ίδιας ημέρας στις 19:00 μ.μ., στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας.

Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών φιλοξενεί και τιμά τον Κώστα Γαβρά μετονομάζοντας σε «Z» το συγκρότημα «Ήλιος-Κωνσταντινίδη»

Παράλληλα τον καταξιωμένο Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά θα τιμήσει την ερχόμενη Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2026, στι 7 μ.μ., και ο δήμος Νεάπολης-Συκεών μετονομάζοντας σε «Πολυχώρο Πολιτισμού Ζ» την «Μεταξοϋφαντουργία Κωνσταντινίδη-Ήλιος», που βρίσκεται στον αριθμό 120 της λεωφόρου Μίκης Θεοδωράκης (πρώην Λαγκαδά).
Ο σπουδαίος Έλληνας, που μεταξύ πολλών άλλων σκηνοθέτησε την ταινία «Ζ», θα παραβρεθεί στην εκδήλωση μετονομασίας του συγκροτήματος «Μεταξοϋφαντουργία Κωνσταντινίδη-ΗΛΙΟΣ» σε «Πολυχώρο Πολιτισμού Ζ». Ο χώρος βρίσκεται στην λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη 120 και η μετονομασία θα γίνει με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νεάπολης-Συκεών στο πλαίσιο της παρουσίας του κ. Γαβρά στη Θεσσαλονίκη.


Ο Πολυχώρος Πολιτισμού «Ζ», βρίσκεται στη Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη εξασφαλίζοντας στην πόλη από τα δυτικά, μια αέναη συμβολική συνάντηση, μια ιστορική συνύπαρξη, των Μίκη Θεοδωράκη, Γρηγόρη Λαμπράκη, Βασίλη Βασιλικού και Κώστα Γαβρά.
Η πολυβραβευμένη ταινία «Ζ», που σκηνοθέτησε ο Κώστας Γαβράς για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη από παρακρατικούς στη Θεσσαλονίκη, και την αναζήτηση των ενόχων από τον εισαγγελέα και μετέπειτα πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρήστο Σαρτζετάκη, βασίζεται σε μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού και η μουσική είναι του Μίκη Θεοδωράκη.
Η εκδήλωση του δήμου Νεάπολης-Συκεών γίνεται σε συνεργασία με το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος