Η Θεσσαλονίκη αποχαιρέτησε τον Γιάννη Ιωαννίδη – Η κηδεία του «Ξανθού» του ελληνικού μπάσκετ

Το ύστατο χαίρε στον Γιάννη Ιωαννίδη είπαν συγγενείς, φίλοι και απλοί πολίτες σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Σκεπασμένος με τη σημαία του Άρη και υπό την ιαχή «αθάνατος» οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία ο πολυνίκης προπονητής, που έφυγε από τη ζωή την περασμένη Τετάρτη σε ηλικία 78 ετών.

Στα κοιμητήρια της Θέρμης έγινε η κηδεία του «Ξανθού», με εκατοντάδες κόσμου να δίνουν βροντερό «παρών» και να τιμούν τον θρυλικό κόουτς των ελληνικών γηπέδων.

Το φέρετρο του Γιάννη Ιωαννίδη σκέπαζε η σημαία του Άρη, η οποία τον συνόδευσε μέχρι την τελευταία του κατοικία. Στην κηδεία βρέθηκαν μεταξύ άλλων άνθρωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας, σύσσωμος ο Άρης, ενώ η ΕΟΚ, ο ΕΣΑΚΕ και πολλοί επώνυμοι και μη έστειλαν στεφάνια.

Νίκος Γκάλης: «Τον είχα σαν μεγάλο αδερφό, ήταν σπουδαίος»

«Αν μπορούσα να τον χαρακτηρίσω με μια κουβέντα θα έλεγα ότι ήταν άνδρας. Ότι είχε να σου πει το έλεγε στο πρόσωπο σου. Είχε όραμα από μικρός να κάνει τον Άρη μεγάλη ομάδα και τα κατάφερε. Τον είχα σαν μεγάλο αδερφό, έβαζε την ομάδα πάνω από τον εαυτό του. Ήταν σπουδαίος. Σήμερα είναι μια δύσκολη μέρα και για μένα και για όλους τους Αρειανούς. Ήταν σπουδαίος», τόνισε για τον σπουδαίο Γιάννη Ιωαννίδη ο Νίκος Γκάλης.

Ν. Φιλίππου: Να ακούσει τον ύμνο του Άρη εκεί ψηλά που είναι

«Θα τραγουδούσε σίγουρα τον ύμνο του Άρη, ελπίζω να τον τραγουδήσουμε όλοι μαζί σήμερα για μια τελευταία φορά, να τον ακούσει εκεί ψηλά, που είναι», δήλωσε ο Νίκος Φιλίππου.

Φ. Ταρνατώρος: «Αυτά που δίδασκε στους παίκτες του τα έκανε αυτός πράξη πρώτα ο ίδιος»

«Ήταν ένας μεγάλος παράγοντας για να αλλάξει την ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, περισσότερο στον τρόπο σκέψης, πώς πρέπει να αγωνίζεσαι, πώς πρέπει να σκέφτεσαι, πώς πρέπει να είσαι επαγγελματίας. Το μεγαλύτερό του προσόν ήταν ότι αυτά, που δίδασκε στους παίκτες του τα έκανε αυτός πράξη πρώτα ο ίδιος», τόνισε ο Φάνης Ταρνατώρος, πρώην έφορος της ομάδας μπάσκετ του Άρη.

Μ. Σχοινάς: «Μαζί με τον Ξανθό, φεύγει κι ένα κομμάτι της πόλης»

«Μαζί με τον Ξανθό, φεύγει κι ένα κομμάτι της πόλης, της ζωής μας, των αναμνήσεών μας. Μεγαλώσαμε σε μία Θεσσαλονίκη, που ήταν διαφορετική, σε μια Θεσσαλονίκη αξιών, σε μια Θεσσαλονίκη, που πατούσε γερά στην αθλητική της ταυτότητα για να γίνει γνωστή στην Ευρώπη», είπε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ν.Ανδρουλάκης: «Δε θα τον ξεχάσουμε ποτέ»

Στην κηδεία του Γιάννη Ιωαννίδη έδωσε το «παρών» και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, με αφορμή την παρουσία του στην πόλη. «Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γιάννη Ιωαννίδη.

Ένας από τους μεγαλύτερους πατέρες του ελληνικού μπάσκετ, που με τις προσπάθειές του -ιδιαίτερα με τα τρία συνεχόμενα final four του Άρη στα οποία πρωταγωνίστησε ως προπονητής – ενέγραψε στο dna της γενιάς μας, την αγάπη για το μπάσκετ. Δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ, διότι αυτός και ο Νίκος Γκάλης, ο Παναγιώτης Γιαννάκης και όλη εκείνη η γενιά, έκαναν τον ελληνικό λαό να αγαπήσει αυτό το άθλημα».

Παρόντες στο τελευταίο αντίο ήταν ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, βουλευτές, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι και άνθρωποι με τους οποίους συνεργάστηκε από όσες θέσεις πέρασε, του αθλητισμού, της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης.

Η Θεσσαλονίκη αποχαιρέτησε τον Γιάννη Ιωαννίδη – Η κηδεία του «Ξανθού» του ελληνικού μπάσκετ
Η Θεσσαλονίκη αποχαιρέτησε τον Γιάννη Ιωαννίδη – Η κηδεία του «Ξανθού» του ελληνικού μπάσκετ
Η Θεσσαλονίκη αποχαιρέτησε τον Γιάννη Ιωαννίδη – Η κηδεία του «Ξανθού» του ελληνικού μπάσκετ

Για τον «Ξανθό» ο Έντι Τζόνσον είχε μιλήσει με τα καλύτερα λόγια σε συνέντευξή του το 2015.

«Με βοήθησε πολύ σαν μπασκετμπολίστα. Με βοήθησε να βελτιώσω πράγματα στα οποία δεν ήμουν καλός και με ανάγκασε να γίνω ηγέτης. Όλα αυτά τα εκτιμώ απεριόριστα. Πάνω απ’ όλα όμως, δε μου συμπεριφερόταν διαφορετικά σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους παίκτες. Το εκτιμώ ειλικρινά», είχε δηλώσει ο Αμερικανός στην εκπομπή «Euroleague Show».

Λαϊκό προσκύνημα στο Παλέ ντε Σπορ

Η σορός του νωρίτερα περίπου στις 16:00 τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο «μπασκετικό σπίτι του», που δεν ήταν άλλο από το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, στο οποίο έζησε μεγάλες στιγμές ως παίκτης αλλά και κυρίως ως προπονητής. Πλήθος κόσμου, μεταξύ άλλων και ο Νίκος Γκάλης ήταν εκεί για να πουν «αντίο» στον «Ξανθό» του ελληνικού μπάσκετ.

Οι παίκτες της ομάδας κρατούσαν κίτρινα λουλούδια αλλά και όλα τα κύπελλα και τα πρωταθλήματα, που πρόσθεσε ο Γιάννης Ιωαννίδης στο παλμαρέ των «κιτρινόμαυρων».

Η Θεσσαλονίκη αποχαιρέτησε τον Γιάννη Ιωαννίδη – Η κηδεία του «Ξανθού» του ελληνικού μπάσκετ

Η Θεσσαλονίκη αποχαιρέτησε τον Γιάννη Ιωαννίδη – Η κηδεία του «Ξανθού» του ελληνικού μπάσκετ

Στη συνέχεια κι αφού έγινε μία στάση στο γήπεδο «Κλ.Βικελίδης», η σορός κατευθύνθηκε στα κοιμητήρια της Θέρμης, όπου έλαβε χώρα η κηδεία του «Ξανθού».

Η Θεσσαλονίκη αποχαιρέτησε τον Γιάννη Ιωαννίδη – Η κηδεία του «Ξανθού» του ελληνικού μπάσκετ

Υπενθυμίζεται ότι χθες στον Άγιο Ιωάννη Βούλας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για όσους δεν μπόρεσαν να παραστούν στην κηδεία, στη Θεσσαλονίκη.

Ρεπορτάζ: Ευγενία Γήτα, Δημήτρης Δραγώγιας, Έλενα Αποστολίδου

Διαβάστε ακόμα:

Συγκινεί η κόρη του Γιάννη Ιωαννίδη: Κοουτσάρα μου το παιχνίδι δεν τελείωσε, πήρες απλώς time out

Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης για τον θάνατο του Γ. Ιωαννίδη: «Έβαλε τη δική του σφραγίδα στην Ιστορία του ελληνικού μπάσκετ»

Ο Κασσελάκης «αποχαιρετά» τον Γ. Ιωαννίδη: «Στη δική μου γενιά έφτασε ο απόηχος ενός προπονητή που άλλαξε το ελληνικό μπάσκετ για πάντα»

Στ. Κωνσταντινίδης για Γιάννη Ιωαννίδη: «Θα τον θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη για την προσφορά του»

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για τον Γιάννη Ιωαννίδη: «Ήταν ένας αξέχαστος άνθρωπος με μεγάλη προσφορά στον Αθλητισμό» (video)

Γκάλης: «Έφυγε ένας δικός μου άνθρωπος, ένας μεγάλος μου αδερφός»

To “αντίο” της ΕΟΚ στον Γιάννη Ιωαννίδη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος