Η θέση και ο ρόλος της γυναίκας στην Σύρο του 17ου & 18ου αιώνα

Η κατοχύρωση των δικαιωμάτων της γυναίκας ενσωματώθηκε στο εθιμικό δίκαιο της Σύρου από τον 17ο αιώνα, κάτι που παραμένει έως σήμερα terra incognita για άλλες κοινωνίες.

Μια μελέτη για το εθιμικό δίκαιο του 18ου αιώνα στην Σύρο παρουσιάζει η Ελπίδα Πρίντεζη- Καμπέλη, διδάκτωρ εκπαίδευσης-τοπικής ιστορίας και πολιτισμού. 

Άγραφοι εθιμοτυπικοί κανόνες όριζαν όλες τις λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής, κληρονομιές, αγοραπωλησίες, προικοσύμφωνα, κλπ., που σήμερα υπάγονται στο Αστικό Δίκαιο.

Το 1695 έγινε η πρώτη επίσημη καταγραφή των κανόνων και έτσι μπορούσαν να εφαρμόζονται από τους προεστούς και δημογέροντες, που ήταν επιφορτισμένοι με την εφαρμογή τους.

Μεταξύ των κανόνων αναφερόταν το θέμα της προστασίας της γυναίκας σε σχέση με τον βιασμό. Εάν μια γυναίκα ήθελε ξεπέσει με την θέλησή της δεν είχε κάποιο δικαίωμα να διεκδικήσει έναντι του ανδρός. Εάν όμως ήταν παρά την θέλησή της και δια της βίας εξαναγκαζόταν μια γυναίκα, τότε ο άνδρας καταδικαζόταν και οδηγείτο στο κάτεργο, εξηγεί η κ. Πρίντεζη- Καμπέλη.

Υπήρχε απόλυτη ισότητα ανύπαντρων και παντρεμένων γυναικών σε σχέση με τους άνδρες. Εκπροσωπούσε τον σύζυγό της έναντι πάντων, είχε την πατρική εξουσία και την διαχείριση της περιουσίας ασκούσε η μητέρα σε περίπτωση που ο σύζυγος ταξίδευε, γινόταν σκλάβος ή χανόταν.

Προστάτευε την νόμιμη σύζυγο και όχι τις παράπλευρες σχέσεις του συζύγου, από τις οποίες μπορεί να υπήρχαν απόγονοι και διεκδικητές κληρονομιάς, τοποθετώντας τον γάμο σε περίοπτη θέση.

Σε μία εποχή που οι γυναίκες διεκδικούν τα αυτονόητα, το βυζαντινό δίκαιο, διεσώθη και εμπλουτίστηκε στα νησιά του Αιγαίου, όπως η Σύρος, η οποία μετά την  τέταρτη σταυροφορία, το 1204 βρέθηκε φραγκοκρατούμενη. Υπήχθη στο Δουκάτο της Νάξου, το οποίο ίδρυσε ο Μάρκος Σανούδος και παρέμεινε στον έλεγχο των βενετών έως την κατάληψη τοων νησιών από τον Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσσα, οπότε πέρασαν στον οθωμανικό ζυγό. Ωστόσο, διατήρησαν σχετική ελευθερία και η παρουσία φραγκισκανών μοναχών, επέτρεψε την λειτουργία του προϋπάρχοντος εθιμοτυπικού.   

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος