Φημισμένες για την μοναδική τους γεύση οι πατάτες της Άνω Βροντούς γεμίζουν τις αποθήκες των καλλιεργητών.
Στην συγκομιδή του μοναδικού προϊόντος που φύεται σε υψόμετρο 1.160 μέτρων το παρόν δίνει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Αναστασιάδης.
Ο Δημήτρης Μιχτσόγλου, πατατοπαραγωγός, εξηγεί ότι η εξαιρετική γεύση οφείλεται στο υψόμετρο, που επιτρέπει στο φυτό να αποβάλλει υγρασία, και έτσι δεν καταστρέφεται με την παγωνιά. «Αυτό το έχουν διαπιστώσει Έλληνες και Αμερικανοί ειδικοί. Δεν έχει σημασία το έδαφος ούτε τα λιπάσματα. Το ίδιο ισχύει και για τα φασόλια».
Οι κάτοικοι της Άνω Βροντούς ασχολούνται επί πολλές δεκαετίες μόνο με την καλλιέργεια της πατάτας. Στα επικλινή εδάφη της περιοχής το μηχάνημα περνά και βγάζει την πατάτα, αλλά η περισυλλογή γίνεται με τα χέρια, λέει ο κ. Μιχτσόγλου. «Φυσικά τα εργατικά χέρια έχουν γίνει δυσεύρετα και για πέντε – έξι ώρες δουλειάς ένας εργάτης κοστίζει γύρω στα 50 ευρώ».
Εκείνο που είναι μέγιστο πρόβλημα για τους καλλιεργητές είναι «οι τρομερές εισαγωγές, όταν οι πατάτες της Βροντούς φεύγουν από τον παραγωγό στα 20-25 λεπτά». Οι μηχανισμοί ελέγχου δεν μπορούν να σταματήσουν τις εισαγωγές από Αίγυπτο ή Τουρκία και οι ελληνοποιήσεις καλά κρατούν.
Οι καταναλωτές έχουν την ευθύνη να ζητούν τα ελληνικά προϊόντα, αλλά πως να ξεχωρίσουν τα ξένα; Σε τελική ανάλυση ουδόλως επωφελούνται από την τιμή, καθώς έμποροι και πωλητές πωλούν τις κατά πολύ φθηνότερες εισαγόμενες στις τιμές της ελληνικής παραγωγής.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος