Η συγκομιδή της πατάτας στην Άνω Βροντού

Φημισμένες για την μοναδική τους γεύση οι πατάτες της Άνω Βροντούς  γεμίζουν τις αποθήκες των καλλιεργητών.

Στην συγκομιδή του μοναδικού προϊόντος που φύεται σε υψόμετρο 1.160 μέτρων το παρόν δίνει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Αναστασιάδης.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Ο Δημήτρης Μιχτσόγλου, πατατοπαραγωγός, εξηγεί ότι η εξαιρετική γεύση οφείλεται στο υψόμετρο, που επιτρέπει στο φυτό να αποβάλλει υγρασία, και έτσι δεν καταστρέφεται με την παγωνιά. «Αυτό το έχουν διαπιστώσει Έλληνες και Αμερικανοί ειδικοί. Δεν έχει σημασία το έδαφος ούτε τα λιπάσματα. Το ίδιο ισχύει και για τα φασόλια».

Η συγκομιδή της πατάτας στην Άνω Βροντού

Οι κάτοικοι της Άνω Βροντούς  ασχολούνται επί πολλές δεκαετίες μόνο με την καλλιέργεια της πατάτας. Στα επικλινή εδάφη της περιοχής το μηχάνημα περνά και βγάζει την πατάτα, αλλά η περισυλλογή γίνεται με τα χέρια, λέει ο κ. Μιχτσόγλου. «Φυσικά τα εργατικά χέρια έχουν γίνει δυσεύρετα και για πέντε – έξι ώρες δουλειάς ένας εργάτης κοστίζει γύρω στα 50 ευρώ».

Η συγκομιδή της πατάτας στην Άνω Βροντού

Εκείνο που είναι μέγιστο πρόβλημα για τους καλλιεργητές είναι «οι τρομερές εισαγωγές, όταν οι πατάτες της Βροντούς φεύγουν από τον παραγωγό στα 20-25 λεπτά».   Οι μηχανισμοί ελέγχου δεν μπορούν να σταματήσουν τις εισαγωγές από Αίγυπτο ή Τουρκία και οι ελληνοποιήσεις καλά κρατούν.

Οι καταναλωτές έχουν την ευθύνη να ζητούν τα ελληνικά προϊόντα, αλλά πως να ξεχωρίσουν τα ξένα; Σε τελική ανάλυση ουδόλως επωφελούνται από την τιμή, καθώς έμποροι και πωλητές πωλούν τις κατά πολύ φθηνότερες εισαγόμενες στις τιμές της ελληνικής παραγωγής.    

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος