Η σπάνια  βιοποικιλότητα της Λέσβου σε μια έκθεση φωτογραφίας

Την παγκόσμια ημέρα για την βιοποικιλότητα γιορτάζει σήμερα η Λέσβος, που αποτελεί σπάνιο δείγμα ενός τόπου όπου η φύση σκόρπισε απλόχερα τα δώρα της.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δήμητρα Λαχουρή, παρατηρεί τον τόπο και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να διατηρήσει το χαρακτήρα του και να αντέξει στις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές.

Τα ζώα, τα φυτά και οι οικότοποι των προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου είναι το θέμα της Εκθέσεως φωτογραφίας του Μιχάλη Μπάκα, που θα παρουσιάζεται έως τις 3 Ιουνίου, στην αίθουσα της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης.

Η σπάνια  βιοποικιλότητα της Λέσβου σε μια έκθεση φωτογραφίας

Με 84 υγροτόπους και έντεκα προστατευόμενες περιοχές η Λέσβος διεκδικεί επάξια την πρωτιά στην βιοποικιλότητα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρει ο κ. Μπάκας, περιβαλλοντολόγος πάνω από 320 είδη πουλιών, 120 είδη άγριων ορχιδεών και πλήθος άλλων πτηνών και σπάνιων φυτών συναντώνται στο νησί, καθώς αποτελεί ένα πολύ δημοφιλές «hotspot βιοποικιλότητας».  

Η σπάνια  βιοποικιλότητα της Λέσβου σε μια έκθεση φωτογραφίας

Ένας παράδεισος για τους παρατηρητές και τους φίλους της φύσεως που φτάνουν στο νησί τέτοια εποχή για να δουν από κοντά την μοναδική πανίδα και χλωρίδα. Και αυτό διότι στην Λέσβο εντοπίζονται έντεκα από τις 29 περιοχές “Νατούρα 2000” του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Είναι μια εξαιρετικά καλή εποχή γιατί από τις 15 Απριλίου έως τα τέλη Μαΐου, καθώς και τον Σεπτέμβριο- Οκτώβριο όταν η τουριστική κίνηση είναι μειωμένη, οι επισκέπτες του περιβαλλοντικού, οικολογικού τουρισμού έχουν την ησυχία που χρειάζονται και αποτελούν οικονομική ανάσα για το νησί.

Η σπάνια  βιοποικιλότητα της Λέσβου σε μια έκθεση φωτογραφίας

Στα 90 χλμ. που διατρέχουν το νησί από την μια έως την άλλη άκρη, υπάρχουν πολλά είδη οικοτόπων από το απολιθωμένο δάσος, τους υγρότοπους, το μεγαλύτερο πευκοδάσος του Αιγαίου, τόσα διαφορετικά περιβάλλοντα που το καθιστούν μοναδικό.

Εκείνο στο οποίο δίνεται βαρύτητα είναι η εκπαίδευση των παιδιών με συνεχείς παρουσιάσεις στα σχολεία και επισκέψεις των μαθητών στην έκθεση, για να μάθουν να εκτιμούν και να σέβονται την φύση, αναφέρει ο κ. Μπάκας.

Το θέμα είναι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, οι οποίοι θεωρούν τον κόσμο δεδομένο λάφυρο για την εκπλήρωση των επιθυμιών τους. Τι είδους θα είναι «ο κόσμος που θέλουμε» για το μέλλον; Ελπίζοντας ότι η τεχνολογία είναι πανάκια, ότι θα γίνει ο από μηχανής θεός, που θα επιλύσει όλα τα προβλήματα αποτελεί φαντασίωση. Ο πλανήτης δεν αντιλαμβάνεται όρους όπως οικονομική ανάπτυξη και η φύση δεν λειτουργεί με συμφέροντα και κέρδη, αλλά με απόλυτη ισορροπία, η οποία έχει πλέον διαταραχθεί.  

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος