Η σπάνια συλλογή του μουσείου φυσικής ιστορίας του πανεπιστημίου Κρήτης

Παγκόσμια ημέρα της ταξινομικής επιστήμης, δηλαδή της οργάνωσης σε ομάδες ή τύπους, εγγράφων, άρθρων, αλλά κυρίως των ειδών της χλωρίδας και πανίδας, που έζησαν στον πλανήτη, τουλάχιστον εκείνων που είναι γνωστά.

Στα άδυτα του μουσείου φυσικής ιστορίας Κρήτης μας οδηγεί η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Φανή Καλαθάκη, για να μας αποκαλύψει έναν αθέατο στους πολλούς πλούτο, που βρέθηκε στο νησί.

Μια τέτοια ημέρα το μουσείο δίνει το παρόν παρουσιάζοντας τα περίπου πέντε εκατ. δείγματα που φιλοξενεί, αναφέρει ο Παναγιώτης Γεωργαντής, μουσειοπαιδαγωγός του μουσείου. Παγκόσμια υπάρχουν δυο δις δείγματα και τα περισσότερα βρίσκονται επί ευρωπαϊκού εδάφους. Όλα αυτά αποτελούν το παρελθόν, αλλά και το μέλλον της ανθρωπότητας, διότι καθορίζουν ακόμη και τους δείκτες της οικονομίας. Όπως λέει ο κ. Γεωργαντής το 72% των εταιρειών και τα ¾ των δανείων που δίνονται εξαρτώνται από την βιοποικιλότητα και το μέλλον της παραγωγής κάθε προϊόντος.

Η σπάνια συλλογή του μουσείου φυσικής ιστορίας του πανεπιστημίου Κρήτης

Η διατήρηση των προϊόντων είναι που καθιστά βιώσιμο το παρόν και το μέλλον. Έτσι το σύνθημα «Name it to save it», έχει μεγάλη σημασία, γιατί κάτι που δεν έχει αναγνωριστεί και ονομαστεί είναι σαν να μην υπάρχει.

Από τα σπουδαιότερα ευρήματα στο μουσείο είναι μια γνάθος η οποία ανήκε σε ένα ζώο που έζησε πρίν από οκτώ περίπου εκατ. χρόνια. Ίσως μπορεί να καταταγεί στους προγόνους των μαμούθ. Η ανακάλυψη του έγινε το 2002 από μια μαθήτρια, η οποία με το σχολείο επισκέφτηκε το μουσείο και πρόσεξε τα απολιθώματα. Επιστρέφοντας στο σπίτι της στην Σητεία στο χωράφι του πατέρα της είδε κάτι που θύμιζε τα ευρήματα στο μουσείο. Επέμενε ότι ήταν κάτι απολιθωμένο και τελικά η αρχαιολογική σκαπάνη την επιβεβαίωσε φέρνοντας στο φώς το γιγαντιαίο δεινοθηρίο, ίσως το σημαντικότερο παλαιοντολογικό εύρημα στην Κρήτη.

Η σπάνια συλλογή του μουσείου φυσικής ιστορίας του πανεπιστημίου Κρήτης

Με πέντε τμήματα  Ζωολογικό, βοτανικό, παλαιοντολογικό – Γεωλογικό και Ορυκτολογικό το μουσείο είναι ένας χώρος που εξάπτει την φαντασία των μελλοντικών ερευνητών και επιστημόνων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος