Η πορεία του στρατού στην ιστορία της Καβάλας 1913 – 2024 

Μια έκθεση με φωτογραφίες και υλικό από το πρόσφατο ιστορικό παρελθόν εγκαινιάστηκε εχθές στην Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Καβάλας, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα «Ελευθέρια 2024».

Η πορεία του στρατού στην ιστορία της Καβάλας 1913 – 2024 

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Τασούλα Κρητικού, συμμετέχοντας σε κάθε σημαντικό γεγονός μεταφέρει μαζί με τις αποτυπωμένες μνήμες και την συγκίνηση που προκαλούν τα ενθύμια σχεδόν ενός αιώνα ιστορίας.

Ο Κωνσταντίνος Παπακοσμάς, ερευνητής της τοπικής ιστορίας, μιλά για την έκθεση που βρήκε ανταπόκριση στους κατοίκους της πόλεως και αποδίδει τα εύσημα για την πρωτοβουλία στον διοικητή της 20ης μεραρχίας τεθωρακισμένων, Ηλία Κωστάκη,  που διέθεσε όλα τα μέσα για την πραγματοποίηση της, 111 χρόνια μετά την απελευθέρωση της πόλεως από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής στις 26 Ιουνίου του 1913.

Η πορεία του στρατού στην ιστορία της Καβάλας 1913 – 2024 

Ήταν εκείνη την ημέρα που ο πλωτάρχης Αντώνης Κριεζής αποβίβασε ναυτικό άγημα στο λιμάνι και από τον εξώστη του διοικητηρίου, διαβάζοντας το διάγγελμα του ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη, ανακοίνωσε την απελευθέρωση της πόλεως από το πολεμικό ναυτικό.

Η πορεία του στρατού στην ιστορία της Καβάλας 1913 – 2024 

«Υπάρχει μια διαχρονική σχέση του στρατού με την πόλη της Καβάλας». Μέσα σε λίγες ώρες από τα εγκαίνια δεκάδες καβαλιώτες φέρνουν τα άλμπουμ με τις φωτογραφίες της οικογένειας τους προκειμένου να εκτεθούν, να βάλουν την δική τους ψηφίδα στην ιστορία, λέει ο κ. Παπακοσμάς. «Πρόκειται όχι για στρατιωτική αλλά για μια κοινωνική διάσταση της ιστορίας».

Εκεί όπου υπήρχαν στρατόπεδα, ακόμη και μέσα στο κέντρο της πόλεως οι χώροι έμειναν ανέγγιχτοι από την οικοδόμηση και την τσιμεντοποίηση. Είναι οάσεις πρασίνου και μνήμης, ακριβώς γιατί εκεί ήταν ο στρατός, εξηγεί ο κ. Παπακοσμάς. Είναι ενδεικτικό ότι ο τεράστιος «Σταυρός» που κατασκευάστηκε και υψώνεται στον ομώνυμο λόφο που υψώνεται επάνω από την πόλη αποτελεί σημείο αναφοράς της Καβάλας.

Η πορεία του στρατού στην ιστορία της Καβάλας 1913 – 2024 

Η έκθεση δεν αφορά μόνο τον ντόπιο πληθυσμό εκείνης της περιόδου. Πολλοί στρατεύσιμοι και αξιωματικοί που είχαν μετατεθεί στην Καβάλα έμειναν τελικά στην πόλη, έγινε το σπίτι τους και βοήθησαν στην ανάπτυξη της, δημιουργώντας οικογένειες, έγιναν κομμάτι αυτού του τόπου.

Γεγονότα που καθόρισαν την μοίρα της χώρας έλαβαν χώρα στην Καβάλα, όπως το 1916, όταν ένα ολόκληρο σώμα στρατού αιχμαλωτίστηκε από τους Γερμανούς, ενώ η σύρραξη του 1935 άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια της μεταξύ των Ελλήνων που βρέθηκαν σε αντίπαλα στρατόπεδα.

Η πορεία του στρατού στην ιστορία της Καβάλας 1913 – 2024 

Η ιστορία δεν είναι μόνο μνήμη, αλλά και διδαχή για το παρόν και το μέλλον, που συντηρείται, με τον προσήκοντα σεβασμό, μέσα από τις εικόνες και τα έγγραφα. Μια ιδέα που μπορεί να έχει συνέχεια και να αποτελέσει ένα είδος αρχείου για την ζωή στην Ελλάδα των περασμένων δεκαετιών. Σημειώνεται ότι πριν από περίπου 35 χρόνια η αυστριακή κυβέρνηση ζήτησε από τους πολίτες να καταθέσουν εφ’ όσον το επιθυμούσαν ότι φωτογραφικό ή άλλο υλικό, επιστολές, ταινίες, αρχειακό υλικό, που κατεγράφη, αναπαράχθηκε και αποδόθηκε στην συνέχεια στους κατόχους. Με αυτόν τον τρόπο δημιούργησε μια τεράστια βάση δεδομένων για την ζωή στην Αυστρία ακόμη και πριν από τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος