Η παραγωγή της κορινθιακής σταφίδας και το μέλλον της

Καύσωνες, περιορισμένες ποσότητες νερού και κλιματολογικές συνθήκες δεν κατάφεραν να περιορίσουν την φετινή παραγωγή της μαύρης κορινθιακής σταφίδας στην Μεσσηνία.

Παρά τα όποια προβλήματα η αισιόδοξη διάθεση των παραγωγών για το μέλλον της καλλιέργειας, είναι εμφανής στο ρεπορτάζ του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Κώστα Γαζούλη.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Ο Κώστας Αποστολόπουλος, παραγωγός σταφίδας, αναφέρει ότι ο φετινός τρύγος δείχνει μια καλή παραγωγή για τον Δήμο Πύλου – Νέστορος, σε αντίθεση με κάποιες περιοχές όπως η Ηλεία και η Αχαΐα, οι οποίες έχουν πληγεί από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Η παραγωγή της κορινθιακής σταφίδας και το μέλλον της

Η μείωση της παραγωγής τα τελευταία δέκα χρόνια έφτασε το 50% με τον covid και τα αποθέματα. Όταν πανελλαδικά έφτανε τις 22.000 με 24.000 τόνους το 2019, φέτος δεν θα ξεπεράσει τους 10.000 με 12.000 τόνους.

Όλο τον χρόνο υπάρχει μια τιμή για την σταφίδα και ενώ στα παράλια έχει αρχίσει η αποξήρανση του προϊόντος η τιμή αναμένεται να βγεί σε 10 με 15 ημέρες.

Η παραγωγή της κορινθιακής σταφίδας και το μέλλον της

«Είχαμε πουλήσει και στα 0.70 λεπτά, ενώ πέρυσι η τιμή κυμαινόταν στα 2 με 2,10 ευρώ, αλλά καθώς έχει αυξηθεί το κόστος παραγωγής οι καλλιεργητές θα ήθελαν γύρω στα τρία ευρώ για να συνεχιστεί η καλλιέργεια τα επόμενα χρόνια»όπως λέει ο κ. Αποστολόπουλος.

Το προϊόν της μαύρης σταφίδας αποτελεί σχεδόν μονοπώλιο και το 80% με 85% της παραγωγής φεύγει στο εξωτερικό στην Βρετανία και την Ολλανδία, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Η παραγωγή της κορινθιακής σταφίδας και το μέλλον της

Η διατήρηση της παραγωγής της σταφίδας σε υψηλά επίπεδα μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την συνεχή, σταθερή και επίμονη ενημέρωση των καταναλωτών, οι οποίοι είναι επιρρεπείς σε διαφημιστικές σειρήνες και σε συνταγές ξένες προς την ελληνική κουζίνα, οι οποίες δεν μπορούν να προσφέρουν την υγιεινή διατροφή των προϊόντων της ελληνικής γης.

Επιστροφή, λοιπόν στο παραδοσιακό κέικ με σταφίδες και καρύδια ελληνικά για ένα θρεπτικό σνάκ. Ας θυμηθούν οι νοικοκυρές τον παραδοσιακό ζωμό με σιτάρι, μαύρη σταφίδα και ξηρούς καρπούς, τον οποίο ακόμη παρασκευάζουν σε πολλά μέρη. Αποτελεί ένα πλήρες γεύμα, και είναι το ίδιο με εκείνο που κατανάλωναν στην αρχαιότητα κατά την πομπή στα Μικρά και Μεγάλα Ελευσίνια. Κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις που τελούνταν στην Αθήνα “Τα εν Άγραις”, δηλαδή των αγρών, το πλήθος- έως και 30.000, σχημάτιζε ουρά κατά μήκος της Ιεράς Οδού, κάνοντας στάσεις για ξεκούραση και ένα γεύμα. Έτσι, για να μπούν οι σύγχρονοι Έλληνες στο παλιό πνεύμα, με τις ίδιες ψυχοενεργές ουσίες, χωρίς ίχνος μυστηρίου.    

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος