Βοσκοί με τα κοπάδια τους διάσπαρτα σε υψόμετρο 1.100 και πλέον μέτρων συνεχίζουν την παράδοση της παρασκευής τυριού, όπως αυτή γινόταν επί χιλιάδες χρόνια.
Έχοντας ζήσει από κοντά την διαδικασία της τυροκομίας στο Οροπέδιο Καθαρού ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ιάσων Ταβλάς, μπαίνει σε ένα παμπάλαιο εργαστήριο στην οροσειρά της Δίκτης, επάνω από την Κριτσά.
Από οικογένεια νομάδων- κτηνοτρόφων, ένα ζευγάρι ο Μανώλης Κερούλης και η σύζυγός του Καλλιόπη συνεχίζουν να παλεύουν με τα αρχαία μέσα, χωρίς ηλεκτρικό και άλλα σύγχρονα μέσα για να δημιουργήσουν μοναδικά τυριά από πρόβειο γάλα.
Μετά την παρασκευή του τυριού ανεβάζουν την θερμοκρασία στο γάλα για να μην “κόψει” και ετοιμάζουν την γλυκιά μυζήθρα.
Ικανοί να επιβιώσουν σε δύσκολες συνθήκες, μόνοι, αυτάρκεις βλέπουν τις εποχές να αλλάζουν και μαζί τους ανθρώπους. Πωλούν μόνο το γάλα και όχι τα προϊόντα της τυροκομίας, τα οποία τα μοιράζονται με την οικογένεια.
Ακόμη μπορούν να παράγουν τέλειας ποιότητας προϊόντα τα οποία τα αφήνουν να ωριμάσουν για πάνω από τέσσερις μήνες, κάτι που τα καθιστά ασφαλή και με ιδιαίτερη γεύση.
Από 100 κιλά γάλα βγαίνουν γύρω στα πέντε κιλά τυριά και άλλες τόσες μυζήθρες. Το μυστικό βρίσκεται στην διαδικασία, αλλά κυρίως στην ποιότητα του γάλακτος, σύμφωνα με την κ. Καλλιόπη.
Ένα κορυφαίο γάλα το οποίο πηγαίνει απευθείας σε εταιρείες. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ένα συνεταιριστικό τυροκομείο για να συγκεντρώνει τα προϊόντα για να τα διαθέσει στην αγορά.
Είναι η Κρήτη που χάνεται σιγά- σιγά και βλέπει να αντικαθίσταται η παρασκευή παραδοσιακών προϊόντων από τον τουρισμό, ο οποίος είναι μια εκδοχή ενός εφήμερου και μάλλον προσωρινού τρόπου ζωής.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος