Η παλαιοντολογική έκθεση στο ιστορικό γυμνάσιο Τσοτυλίου

Σχεδόν 155 χρόνια ζωής συμπληρώνει το Γυμνάσιο-Οικοτροφείο του Τσοτυλίου και όσοι γνωστοί και άγνωστοι πέρασαν από τους χώρους του διατηρούν ποικίλες γλυκόπικρες αναμνήσεις.

Ωστόσο, το σχολείο αποτελεί ένα μουσείο φυσικής ιστορίας, ένα μεγάλο εκθετήριο  των θησαυρών που κρύβει η γη επί εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της δημοσιογράφου της ΕΡΤ Δέσποινας Αμαραντίδου.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Πετρώματα και απολιθωμένα δέντρα ηλικίας 200.000 ετών κατέχουν περίοπτη θέση στις βιτρίνες. Σύμφωνα με την Ανθή Τσιάλτα, υπεύθυνη ξεναγήσεων, στην προθήκη “ΕΝΑ” το θαλάσσιο απολίθωμα ενός Αμμωνίτη ηλικίας 239.000.000 ετών, από την Αργολίδα είναι το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα της Μέσης και Ύστερης Τριασικής περιόδου.

Η παλαιοντολογική έκθεση στο ιστορικό γυμνάσιο Τσοτυλίου

Απολιθώματα της χλωρίδας και της πανίδας ενός άλλου γεωλογικού χρόνου και χώρου καλούν για έρευνα, μελέτη και γνώση. Η γεωλογική συλλογή με ιζηματογενή και ηφαιστιογενή πετρώματα δείχνει την εξέλιξη του πλανήτη και των ειδών, όσα εκ των οποίων επέζησαν, ανέκαμψαν, από την εξαφάνιση της Πέρμιας περιόδου.

Τα εκθέματα έχουν  εμπλουτιστεί, επ’ αφορμή του μεγάλου σεισμού του 1995, καθώς η γη αναταράχθηκε και ήρθαν στην επιφάνεια ευρήματα, τα οποία μαρτυρούν το άγνωστο και πλήρως διαφορετικό γεωλογικό τοπίο.  

Η παλαιοντολογική έκθεση στο ιστορικό γυμνάσιο Τσοτυλίου

Η παλαιοντολογική έκθεση είναι μάρτυρας της γεωλογικής ιστορίας της περιοχής από τα τέλη της Πέρμιας περιόδου (Permian Period, 298.9 – 252.2 mya) έως και τον Μεσοζωικό αιώνα (Mesozoic era,  252 – 66 mya).

Αυτή που είναι γνωστή ως ο Μεγάλος Θάνατος, η μεγαλύτερη μαζική εξαφάνιση ειδών στην ιστορία της Γης, άφησε τα ίχνη των πλασμάτων που κυριαρχούσαν στην ξηρά και στους άγριους ωκεανούς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος