Πολίτες σπεύδουν μαζικά στα Αστυνομικά Τμήματα για την έκδοση διαβατηρίου προκειμένου να προλάβουν την αλλαγή κανονισμών στις 3 Αυγούστου, αποφεύγοντας προσωρινά την υποχρεωτική αντικατάσταση της παλιάς «μπλε» ταυτότητας. Στο αστυνομικό τμήμα της Τούμπας από τα ξημερώματα επικρατούσε το αδιαχώρητο.
Το αστυνομικό τμήμα της Τούμπας είναι ένα από τα μεγαλύτερα στη Θεσσαλονίκη και όμως δεν επαρκεί να αντιμετωπίσει τη μεγάλη προσέλευση των πολιτών για έκδοση νέου διαβατηρίου. Από τις 6 το πρωί, πριν καν ανοίξουν τα γραφεία του τμήματος, δεκάδες πολίτες σχηματίζουν ουρές
Η αυξημένη προσέλευση στα τμήματα έκδοσης διαβατηρίων οφείλεται στο ότι στις 3 Αυγούστου παύουν να ισχύουν οι μπλε ταυτότητες ως ταξιδιωτικά έγραφα, ενώ διαθέσιμα ραντεβού για έκδοση νέας υπάρχουν ακόμη και τρεις μήνες μετά.
Μέχρι πριν λίγες μέρες οι αιτήσεις για έκδοση διαβατηρίου ήταν 60-70 ημερησίως, ενώ τον τελευταίο μήνα δεν πέφτουν από τις 200 την ημέρα.
Η πίεση είναι μεγάλη ενώ τίθεται και θέμα ασφαλείας, καθώς όσοι μπαίνουν στο τμήμα, πρέπει και να ελέγχονται.
Μετά τις 3 Αυγούστου όσοι δεν έχουν προμηθευτεί τη νέα ταυτότητα δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και στις γειτονικές χώρες με τις οποίες έχουμε διακρατικές συμβάσεις, δηλαδή την Τουρκία, τα Σκόπια και την Αλβανία.
Οι παλιές ταυτότητες θα ισχύουν εντός της χώρας μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου του 2027.
Ρεπορτάζ: Τίμος Φακαλής, Κώστας Μπούρης
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος