Η ονομασία παραπλανά και η λέξη αγκινάρα παραπέμπει στο γνωστό φυτό, αλλά η λεγομένη αγκινάρα της Ιερουσαλήμ, ουδεμία σχέση έχει με την Ιερουσαλήμ, ούτε με την αγκινάρα. To τοπιναμπούρ ανήκει στην οικογένεια των Αστεροειδών κοινώς των ηλιοτροπίων και η προέλευσή της είναι η βόρειος Αμερική, όπου αποτελούσε βασική τροφή των ινδιάνων.
Ο Διονύσης Φέντας αγρότης Αγκινάρας Ιερουσαλήμ, εξηγεί πως πρόκειται για έναν κόνδυλο, που μοιάζει με πατάτα και τρώγεται κατ’ εξοχήν ωμό.
Το τοπιναμπούρ έχει ζήτηση στις καλές κουζίνες και μπορεί να καταναλωθεί με όλους τους τρόπους που καταναλώνεται μια πατάτα.
Το πλεονέκτημά του βρίσκεται στους υδατάνθρακές του, οι οποίοι σε αντίθεση με τους περισσότερους κονδύλους, αποθηκεύουν τους υδατάνθρακές τους ως φυσικούς πολυσακχαρίτες και όχι ως άμυλο. (ανάλογα φυτά είναι το κρεμμύδι, τα σπαράγγια, το σκόρδο, οι μπανάνες κ.ά.) Με μικρή θερμιδική αξία, διαιτητικές ίνες και πρεβιοτικά αποτελέσματα, αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου και βοηθά το πεπτικό σύστημα.
Σε ένα κτήμα με ανθισμένα τομπιναμπούρ αναδύονται περίεργες μυρουδιές. Ένα ελαφρύ άρωμα, που παραπέμπει στις ιδιότητες του φυτού.
Αρχικά διαπιστώθηκε ότι η ταχεία ανάπτυξή του φυτού και η ικανότητά του να αναπαράγεται από θαμμένα ριζώματα και κονδύλους προκαλούσε την ανεξέλεγκτη εξάπλωση του. Ο περιορισμός του ήταν πολύ δύσκολος και έτσι ο κ. Φέντας σκέφτηκε να το κάνει σύμμαχο, αντί να το αντιμετωπίζει ως ξενιστή.
Το μικροκλίμα της περιοχής στην Αριδαία ευνοεί την καλλιέργεια και η τιμή του τοπιναμπούρ που δίνει ανά στρέμμα, λόγω της μεγάλης παραγωγής, μπορεί να δώσει ένα ικανοποιητικό εισόδημα.
Δείτε ακόμη: Μάνγκο και αβοκάντο από την Τριφυλία – Γεωπόνος εξηγεί πώς ξεκίνησε η καλλιέργεια των υποτροπικών φυτών στην περιοχή
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος