Η ιστορική βιβλιοθήκη της Δημητσάνας

Η Αρκαδία διαθέτει μεταξύ άλλων τον μοναδικό θησαυρό της βιβλιοθήκης της Δημητσάνας, όπου φυλάσσεται πλήθος ιστορικών εγγράφων, βιβλίων και κειμηλίων από την περίοδο της επαναστάσεως του 1821.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Πέγκη Μπρούσαλη, επιστρέφει σε ένα χώρο, όπου φυλάσσεται η ιστορική μνήμη.

Σύμφωνα με την Δέσποινα Καραφώτη, προϊσταμένη της βιβλιοθήκης Δημητσάνας, στις προθήκες της υπάρχουν Οθωμανικά, ενετικά έγγραφα, επιστολές αγωνιστών, βιβλία σπάνια, χειρόγραφοι κώδικες, αρχαίοι συγγραφείς, πατερικά κείμενα, ερμηνευτικά βιβλία επ’ αυτών, λεξικά, ανθολογίες, που αποτελούν πόλο έλξεως για χιλιάδες επισκέπτες και ιστορικούς από όλο τον κόσμο.  

Επίσης υπενθυμίζει ότι η βιβλιοθήκη σε μια στιγμή κρίσιμη θυσίασε μέρος του περιεχομένου της και προσέφερε το χαρτί για να τυλιχτεί το μπαρούτι που χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες κατά την διάρκεια της επανάστασης του 1821.

Στις παραμονές του Αγώνα διέθετε 5000 τόμους βιβλίων, αλλά οι ανάγκες του Έθνους προείχαν. Όπως έγραψε ο Κολοκοτρώνης στα Απομνημονεύματά του: «είχαμε έλλειψι από  μολύβι και χαρτί και επήραμεν την Βιβλιοθήκην της Δημητσάνας και άλλων μοναστηρίων και εδέναμε φουσέκια….». Μετά την επανάσταση είχαν απομείνει περίπου 500 τίτλοι. Μια μικρή θυσία που αναπληρώνεται συνεχώς με νέα βιβλία.  

Ωστόσο, αυτά που έχασε τότε σε βιβλία τα κέρδισε σε κειμήλια. Σε ορειχάλκινη λάρνακα φυλάσσονται τα οστά του Παλαιών Πατρών Γερμανού, ενώ ανάμεσα στα πιο σημαντικά είναι η σέλα του αλόγου του Παπαφλέσσα και ξίφη.

Η Δημητσάνα δεν είναι ένας τόπος μεταξύ τόσων άλλων, είναι ένα προσκύνημα στην ιστορία.   Μια βιβλιοθήκη που ιδρύθηκε το 1764 και παραμένει τόσο ζωντανή, δεν μπορεί παρά να περιέχει κάτι μοναδικό. Ήταν η Ελληνική Σχολή, που λειτούργησε τότε, όπου  διδάσκονταν αρχαίοι συγγραφείς Αριστοτέλης, Πλάτων, Φυσικές Επιστήμες, Μαθηματικά, Αστρονομία, Κοσμογραφία, Ποιητική, Ρητορική, Βυζαντινή Γραμματεία. Με συνοδική απόφαση η Σχολή χαρακτηρίστηκε Πατριαρχική και πλήθος μαθητών από όλη την Πελοπόννησο και όχι μόνο, συνέρρεε για να διδαχθεί μαθήματα στα ελληνικά, φτάνοντας  να φοιτούν 150 μαθητές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος