Η ιστορία των κτηρίων του Κιλκίς

Με μια επιστημονική εκδήλωση με θέμα: «Η Αρχιτεκτονική στο Κιλκίς», που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου Κιλκίς, ξεκίνησε έκθεση φωτογραφίας στον ίδιο χώρο με το ίδιο θέμα.

Ο Θανάσης Βαφειάδης, Τοπογράφος Πολεοδόμος και συγγραφέας μιλά για την προσπάθεια του συλλόγου αρχιτεκτόνων να παρουσιάσει τον πολιτιστικό πλούτο της πόλεως μέσα από τα μάτια των φωτογράφων πριν από έναν αιώνα.  

28  έγχρωμες ψηφιακές εκτυπώσεις, αποδίδουν την ταυτότητα της πόλεως και την εξέλιξή της στον χρόνο.

«Τα κτήρια μιλάνε, έχουν την δική τους γλώσσα που συγκροτείται από μορφές, σχήματα, δομικά υλικά». Αυτήν την αφήγηση για την ιστορία τη πόλεως ανέλαβε να κάνει η έκθεση, που έτυχε μια εκπληκτική υποδοχή από επισκέπτες τόσο από τον νομό όσο και από την Θεσσαλονίκη.

Η ιστορία των κτηρίων του Κιλκίς

Το Κιλκίς είναι μια μοναδική πόλη που καταστράφηκε ολοσχερώς κατά την μάχη του 1913 στον Β΄ Βαλκανικό πόλεμο και φέρει το στίγμα του προσφυγικού κόσμου, που έφτασε αργότερα, με την μικρασιατική καταστροφή, διεκδικώντας στέγη και τρόπους να επιβιώσει. «Το Κιλκίς είναι η πρωτεύουσα των προσφύγων και όχι η Θεσσαλονίκη», υπενθυμίζει ο κ. Βαφειάδης.

Σε όλη την πόλη μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει όλες τις εκφάνσεις της αρχιτεκτονικής μετά την ανοικοδόμησή της εκ του μηδενός.

Η ιστορία των κτηρίων του Κιλκίς

Από τα ελάχιστα κτήρια που διέσωσαν την παλιά ταυτότητα της είναι το διοικητήριο το οποίο εγκαινιάστηκε στις 17 Μαρτίου του 1896. Άλλο ένα κτίσμα οθωμανικής αρχιτεκτονικής που διασώζεται είναι το χαμάμ. Επρόκειτο για μια πολύ μεγάλη πόλη εκείνη την περίοδο στον ελλαδικό χώρο με πληθυσμό γύρω στους 10.000 κατοίκους, και σήμερα ο επισκέπτης μορεί να βρεί δείγματα από όλες τις οικιστικές περιόδους αναφέρει ο κ. Βαφειάδης.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή έως και το βράδυ της Κυριακής 21 Απριλίου, και θα είναι λειτουργεί το πρωί 12-1 μ.μ. και το απόγευμα 7-9 μ.μ. καθημερινά και το  σαββατοκύριακο (20-21 Απριλίου) 7-9 μ.μ..

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος