Στον Αι- Γιάννη Σερρών, ξεκινά σήμερα για δέκατη χρονιά η γιορτή της μπακάλικης πιπεριάς, στην οποία καλούνται οι επισκέπτες του νομού Σερρών να δοκιμάσουν ξεχωριστές νοστιμιές.
Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤΒασίλης Αναστασιάδης, δεν αφήνει μια τέτοια ευκαιρία χωρίς να την παρουσιάσει στο κοινό.
Ο Πέτρος Άτσαλος, παραγωγός μπακάλικης πιπεριάς, εξηγεί τον όρο “μπακάλικη”. «Παλαιότερα οι παππούδες μάζευαν τις πιπεριές τέτοια εποχή, το καλοκαίρι και τις πήγαιναν τον Οκτώβριο στους μπακάληδες, οι οποίοι τις έκαναν τουρσί».
Τώρα πλέον νέοι τρόποι μαγειρέματος και κατανάλωσης της λιχουδιάς, αποτελεί πρόκληση για δοκιμή.
Δεν μπορείς να φας μόνο μια. Ο πειρασμός οδηγεί σε υπερβολές. Ωστόσο, «είναι ένα λαχανικό πολύ ελαφρύ και υγιεινό».
Δεν μιλούμε για υβρίδια, είναι ο παλιός σπόρος και δεν έχει την γνωστή κάψα. Ό λόγος σύμφωνα με τον κ. Άτσαλο οφείλεται στον τρόπο της καλλιέργεια. «Εμείς επειδή τις καλλιεργούμε σε θερμοκήπια δεν τις αφήνουμε εκτεθειμένες στον ήλιο για να αναπτύξουν καψαϊκίνη», η οποία βέβαια δημιουργεί μια πικάντικη γεύση. Όσον αφορά την μαγειρική κατ’ οίκον είναι απλή. Με ένα καλαμάκι επάνω σε σιγανή φωτιά ή στον φούρνο συνοδευόμενες με λαδόξιδο και αλάτι, είναι ένα νόστιμο πρώτο πιάτο κάθε γεύματος.
Οι μπακάλικες πιπεριές, ως μια γευστική «έκπληξη», έχουν κερδίσει την αγορά εκτός του νομού Σερρών και στόχος, σύμφωνα με τον κ. Άτσαλο, είναι να φτάσουν σε κάθε γωνιά της χώρας. Στην σημερινή γιορτή αναμένεται να καταναλωθούν περίπου 200 κιλά, και το μενού θα συμπληρωθεί με τα γνωστά ψητά που διαθέτει η περιοχή.
Το βράδυ θα ακολουθήσει γλέντι όπως κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία, που πραγματοποιείται η γιορτή.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος