Ένα καθαρά ελληνικό προϊόν η φέτα, βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών των παραγωγών για να κατακτήσει τις αγορές, όπου πολλές χώρες επιχειρούν να εισβάλουν με φτηνές απομιμήσεις.
«Με 120 ΠΟΠ προϊόντα από τα οποία πάνω από είκοσι είναι τυροκομικά, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τα ταξιδέψουμε στον κόσμο», τονίζει ο Παύλος Σατολιάς, Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων και της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.
Όλα ξεκινούν από τον στάβλο. Με 1200 παραγωγούς κτηνοτρόφους στην περιοχή άπαντες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να περάσουν από την ατομική παραγωγή στις μεγάλες ποσότητες που απαιτούνται για τις εξαγωγές. Αυτό ήταν μέχρι πρότινος το αδύνατο σημείο των Ελλήνων. Μικρή παραγωγή και περιορισμένες εμπορικές δυνατότητες.
Η πρώτη ύλη από αιγοπρόβειο γάλα είναι από την περιοχή. Τα βυτία φτάνουν σε κάθε χωριό και συλλέγουν το φρέσκο γάλα των κτηνοτρόφων, το οποίο διατηρείται και μεταφέρεται με αυστηρές συνθήκες στο εργοστάσιο και εκεί γίνεται η τυροκόμηση.
Η φέτα ξεκουράζεται, ωριμάζει για κάποιους μήνες σε βαρέλια οξιάς και αυτό ιδιαιτερότητα προσθέτει στο άρωμα και την γεύση της.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος