Η ευφυής γεωργία στην υπηρεσία των παραγωγών 

Σπατάλη χρημάτων σε πλεονάζοντα φάρμακα, λιπάσματα, ενέργεια, και νερό είναι το μέγιστο πρόβλημα στον αγροτικό κόσμο, που αναζητεί λύση για την εξοικονόμηση πόρων.

Σε ένα κτήμα, στο Ελεύθερο Γρεβενών  όπου εφαρμόζονται έξυπνες λύσεις σύγχρονης τεχνολογίας βρέθηκε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μάκης Νασιάδης, παρουσιάζοντας την γεωργία του μέλλοντος.

Ένας μετεωρολογικός σταθμός εγκαταστάθηκε εχθές στο χωράφι του παραγωγού Ελευθέριου Μηνασίδη, ο οποίος καλλιεργεί μήλα, κεράσια και αχλάδια.

Ο σταθμός δίνει όλα τα δεδομένα στο κινητό του, γεγονός που του επιτρέπει να γνωρίζει πότε, πόσο και που θα στρέψει την προσοχή του, τι εργασίες θα εκτελέσει και τις ποσότητες που θα χρησιμοποιήσει.

Η ευφυής γεωργία στην υπηρεσία των παραγωγών 

«Μετά την διάγνωση, αποφασίζεται η σωστή χρήση φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και κυρίως του νερού. Ο υδρολήπτης μέσα στο χώμα δίνει τα επίπεδα της υγρασίας στην ρίζα του δέντρου και ειδοποιεί πότε χρειάζεται πότισμα», εξηγεί ο κ. Μηνασίδης.

Προ 5ετίας ένας μεγάλος παγετός κατέστρεψε την παραγωγή του και επειδή δεν μπορούσε να διαπιστωθεί το μέγεθος της ζημίας, οι αγρότες αδυνατούσαν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις. Στο εξής όλα θα τεκμηριώνονται μέσω των δεδομένων του σταθμού.

Η ευφυής γεωργία στην υπηρεσία των παραγωγών 

Όσον αφορά το κόστος αυτό καλύπτεται με το πρόγραμμα γεωργικής ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το οποίο επιδοτούνται οι μετεωρολογικοί σταθμοί και μπορεί κάθε αγρότης να τους εγκαταστήσει. Πολύτιμος χρόνος και πόροι εξοικονομούνται σε  μια εποχή που οι περιβαλλοντικές συνθήκες αλλάζουν τα δεδομένα στις καλλιέργειες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος