Η Εθνική Ομάδα Ρομποτικής FIRST Global – ΔΕΗ team Greece έτοιμη για την Ολυμπιάδα Ρομποτικής στη Σιγκαπούρη

Την ολοκλήρωση της προετοιμασίας της Εθνικής Ομάδας Ρομποτικής FIRST Global – ΔΕΗ team Greece, που συμμετέχει στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής της Σιγκαπούρης γιόρτασαν σήμερα το πρωί όλοι οι συντελεστές της, στους χώρους του Thessaloniki Tech Lab, στα γραφεία του Eduact , Οργανισμού «Δράση για την Εκπαίδευση». Η εθνική αποστολή φεύγει στις 4 Οκτωβρίου για την μεγάλη παγκόσμια διοργάνωση ρομποτικής ( από 7 έως 10 Οκτωβρίου) για μαθητές 14-18 χρόνων στην οποία συμμετέχουν εθνικές ομάδες από 190 χώρες! Πέντε από τους 70 μαθητές θα μεταβούν στην Σιγκαπούρη προκειμένου να συναγωνιστούν αντίστοιχες ομάδες με θέμα φέτος, το Υδρογόνο και να παρουσιάσουν την αποστολή του ρομπότ για το οποίο δούλεψαν σκληρά.

«Το θέμα φέτος είναι το Υδρογόνο, το πώς θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ενέργεια από το υδρογόνο ως μια πράσινη μορφή ενέργειας για αυτό το λόγο και η πίστα διαπραγματεύεται τη διάσπαση του νερού, οπότε η αποστολή για το ρομπότ μας είναι να διασπάσει το νερό στα δύο μόρια και να τα χωρίσει σε μια δεξαμενή υδρογόνου και μια οξυγόνου. Το ζητούμενο είναι να φτιάξεις τους κατάλληλους μηχανισμούς, τον κατάλληλο προγραμματισμό και τη μηχανική προκειμένου να μπορέσεις να ολοκληρώσεις την αποστολή μαζεύοντας περισσότερους βαθμούς», αναφέρει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο προπονητής της ομάδας, Πέτρος Περλαντίδης-Παπαδόπουλος.

Ενθουσιασμένοι δηλώνουν οι μαθητές της Εθνικής Ομάδας Ρομποτικής FIRST Global – ΔΕΗ team Greece, όχι μόνο για το project αλλά και τη συνεργασία που ανέπτυξαν όλο αυτό το διάστημα. «Περισσότερους από τέσσερις μήνες φτιάχνουμε το διαγωνιστικό μας ρομπότ απέναντι σε άλλες 190 χώρες. Είναι μεγάλος διαγωνισμός, ήθελε πολλή δουλειά αλλά πιστεύουμε ότι έχουμε τις ικανότητες να ανέβουμε στο βάθρο. Είναι ωραία εμπειρία, δε μαθαίνεις μόνο μηχανική και προγραμματισμό, αλλά πώς να συνεργάζεσαι, σχολιάζει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο 16χρονος Μάριος Κατζιγκάς,16 ετών, μαθητής της Β’ λυκείου. «Σήμερα κάνουμε τις τελευταίες προπονήσεις, διορθώνουμε κάποιες μικρές ατέλειες έτσι ώστε να ανταπεξέλθει το ρομπότ στον διαγωνισμό. Δεν είναι μόνο η ρομποτική, μαθαίνουμε να συνυπάρχουμε. Γνώρισα παιδιά από όλη την Ελλάδα. Κοινωνικοποιούμαστε , μαθαίνουμε να εργαζόμαστε ομαδικά, αναλαμβάνουμε ευθύνες και για πολλούς που θέλουμε να ασχοληθούμε με τη ρομποτική είναι μια καλή πρώτη εμπειρία» αναφέρει ο Μανώλης Νικηφόρος 16 ετών, μαθητής Β’ Λυκείου στο ΓΕΛ Ιεράπετρας, που ετοιμάζεται για το μεγάλο ταξίδι στη Σιγκαπούρη και βρέθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη μαζί με όλα τα μέλη της ομάδας και τους γονείς τους. Τα παιδιά από όλο το κλιμάκιο και τις υποκατηγορίες που δούλεψαν, παρουσίασαν όλη την πορεία της ομάδας, το ρομπότ ,τις αποστολές που θα κάνει, την έρευνα αλλά και την καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Χάρης Σαπρούνης, 16 ετών, μαθητής της Β΄ λυκείου στο 2ο ΓΕΛ Αμπελοκήπων, ανήκει στην ευρύτερη ομάδα που βοηθούσαν με έρευνα και παράλληλες δραστηριότητες στο project και περιγράφει ως μεγάλη πρόκληση την ενασχόληση με την ρομποτική: «εδώ στην Eduact βρήκα ένα πάρα πολύ ωραίο κλίμα, κάνουμε ενδιαφέροντα project».

Η Eduact είναι ο αρμόδιος φορέας και εθνικός διοργανωτής για την εθνική ομάδα που θα μας εκπροσωπήσει στην Ολυμπιάδα. «Όλη η διαδικασία αποτελεί αποτέλεσμα, καρπό μιας δεκάχρονης προσπάθειας του Οργανισμού «Δράση για την Εκπαίδευση» να εμπνεύσει τα παιδιά μέσω της επιστήμης και της τεχνολογίας ώστε να είναι ικανά να βρίσκουν λύσεις πάνω σε προβλήματα της καθημερινότητας και να νιώθουν την ανάγκη να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες προκειμένου να βοηθήσουν την κοινωνία την οποία μεγαλώνουν. Μεγαλώνουμε και εκπαιδεύουμε αυτούς που θα θέλαμε το επόμενο διάστημα να φτιάξουν το μέλλον για μας», τόνισε ο πρόεδρος του οργανισμού Eduact, Κώστας Βασιλείου. «Το καμάρι όλων είναι ότι μπορούμε και εκπροσωπούμε – είμαστε περήφανοι για αυτό – τη χώρα σε έναν τέτοιο μεγάλο διαγωνισμό, ανεξάρτητα για τα κύπελλα που μπορούμε να φέρουμε. Το γεγονός ότι πάμε έως τη Σιγκαπούρη τη σημαία μας και τη φέρνουμε πίσω είναι η μεγαλύτερη νίκη», επισημαίνει ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας Ρομποτικής Πέτρος Περλαντίδης-Παπαδόπουλος.

Μεγάλος αρωγός της Εθνικής ομάδας Ρομποτικής FIRST Global – ΔΕΗ team Greece είναι η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, χρυσοί χορηγοί οι Hellenic Hydrogen, KEEMANN,ΤΙΤΑΝ και Hellas Gold. Μεγάλοι χορηγοί οι Deloitteκαι ΔΙΟΣ, ενώ χορηγός Υγείας η Euromedica.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος