«Η Ελληνίδα στον πόλεμο»

Μια έκθεση που αναδεικνύει τον ρόλο, τον οποίο διαδραμάτισαν οι γυναίκες σε κάθε ιστορική περίοδο, από την επανάσταση του 1821 έως και τις πλέον πρόσφατες πολεμικές συγκρούσεις, λαμβάνει χώρα στην Λάρισα.

Ένας κόσμος άγνωστος στους περισσότερους ανοίγεται στο κοινό μέσω του ρεπορτάζ της δημοσιογράφου της ΕΡΤ Μίνα Μαυρογιάννη.

Ίσως ο πλέον κατάλληλος τόπος παρουσίασης των γυναικών στα μέτωπα του πολέμου είναι η Λέσχη Αξιωματικών, όπου ο Βασίλειος Νικόλτσιος, συνταγματάρχης Ε.Α., ανέλαβε να συγκεντρώσει το υλικό, να γράψει τα αφιερώματα και να παρουσιάσει την άγνωστη πτυχή της ιστορίας. Την επιτυχή διοργάνωση της εκθέσεως μοιράζεται με τον Αντιστράτηγο Σταύρο Παπασταθόπουλο διοικητή της 1ης  Στρατιάς.

«Η Ελληνίδα στον πόλεμο»

Η πληροφορίες συγκεντρώθηκαν μέσα από έγγραφα, κειμήλια και βιβλία και παρουσιάζονται επ’ ευκαιρία της γιορτής της γυναίκας και εν όψει της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821.

Το γιατί οι γυναίκες δεν έχουν αναγνωρισθεί για την προσφορά τους σε κάθε αγώνα του έθνους είναι μια άλλη ιστορία. Οι γυναίκες δεν είχαν στολές, επάνω στα ρούχα τους φορούσαν τα άρματα, ξεχνούσαν το φύλο τους και ακριβώς γιατί ήταν γυναίκες ήξεραν την πραγματική αξία της ζωής.

«Η Ελληνίδα στον πόλεμο»

Ίσως είναι μύθος, ίσως πραγματικότητα, οι γυναίκες στο Μεσολόγγι φαίνεται πως δεν λυπήθηκαν ούτε φοβήθηκαν να ταΐσουν με μέρη του σώματος τους τούς πολιορκημένους, ενώ καταγράφεται ότι ήταν έτοιμες να θυσιάσουν ακόμη και τα παιδιά τους κατά την έξοδο. Ανυποχώρητες μπροστά σε στερήσεις και βασανιστήρια, πολέμησαν στα βουνά και στην θάλασσα, έδωσαν τις περιουσίες τους όταν κάποιοι ανατίναξαν τον στόλο για να λάβουν μισθούς και άλλοι δήλωναν ανύπαρκτο αριθμό ανδρών για να πάρουν μερικό από τα δάνεια του νεοσύστατου κράτους ως μισθοφόροι.

«Η Ελληνίδα στον πόλεμο»

Η καπετάνισσα Περιστέρα Κράκα, η τουρκοφάγος η Ελληνίδα Ζαν Ντ’ Αρκ, όπως την περιέγραψαν οι Γάλλοι επικεφαλής αντάρτικου σώματος κατά την Επανάσταση της Μακεδονίας το 1878, ορκίστηκε να πάρει εκδίκηση για τον μαρτυρικό θάνατο του αδελφού της από τους Τούρκους και υποχρέωσε την Πύλη σε υποχώρηση. Το 1897 γυναικεία σώματα δημιουργήθηκαν και στάλθηκαν στην πρώτη γραμμή δίπλα στους άνδρες και με αντίστοιχους ρόλους, ενώ χωρίς τις γυναίκες στα νοσοκομεία του μετώπου το αποτέλεσμα των βαλκανικών πολέμων θα ήταν διαφορετικό.  

«Η Ελληνίδα στον πόλεμο»

Ατελείωτος ο κατάλογος των γυναικών που έβαλαν την πατρίδα επάνω από οικογένεια, χρήματα, καλοπέραση, άγνωστες ηρωίδες που κράτησαν ανυπόταχτο το πνεύμα. Ένα τεράστιο κεφάλαιο που λείπει από την ιστορική αφήγηση ή παρουσιάζεται ελλιπώς, ενώ οι γυναίκες είναι εκείνες που “τρέφουν” το φρόνημα στις γενιές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος